Сребрист форд се вряза в автобусна спирка, след като водачът на фолксваген с варненска регистрация излезе без предимство на ул.“Рига“ откъм Мол Русе и го блъсна отдясно. От удара фордът се унесе и се заби в спирката.
Инцидентът стана малко след 12 часа в събота и може би това предотврати голяма трагедия, тъй като по това време на спирката зад ДКЦ-2 нямаше хора. Единствено пострада шофьорката на форда, която бе откарана в болницата с болки в десния глезен.
„Идвах от ул.“Братислава“, но на кръстовището с ул.“Рига“ не видях да минава кола и продължих. Точно по това време изкочи фордът, нямаше време за спирачки и го блъснах в дясната страна“, каза пред „Утро“ шофьорът на варненския фолксваген Петър Йорданов от Разград. Той благодари на Бог, че по това време на спирката е нямало никой и обясни, че много съжалява за случилото си, защото от 10 години е шофьор и досега няма нито едно нарушение. След инцидента той и приятелите му, които са били в колата, веднага са се притекли на помощ на пострадалата шофьорка на форда и са позвънили на тел.112.
С този инцидент продължава тенденцията за неразумно шофиране от миналата година, когато на пътя са ранени 505 човека, а 26 са намерили смъртта си. Общо регистрираните катастрофи в региона през 2015-а са 1730, отчетоха от КАТ. В сравнение с 2014 година броят на пътните инциденти се е увеличил със 117, ранените са с 65 в повече, но убитите са намалели с двама. Най-много са катастрофите в община Русе, където са станали 1100 сблъсъци с 350 ранени и 11 убити. В 95% от инцидентите причината е движение с висока скорост и недаване на предимство. В тях са убити общо 24 човека, а 497 са ранени. 80 катастрофи обаче са станали поради управление на автомобили от пияни водачи, при което са загинали двама, а 37 са ранени.
Най-много смъртни случаи има на пътя Русе-Бяла, където са станали 234 катастрофи с 11 убити и 68 ранени. На второ място е артерията Русе-Разград с 46 инцидента с 4 убити и 24 ранени. На трето място е пътят Русе-Силистра с 26 катастрофи с 15 ранени и накрая е пътят за Кубрат с 12 инцидента и трима ранени.
През миналата година от КАТ са установили 13 359 нарушения, за които са съставени 3683 акта и 8693 фиша.