Възрастен мъж се раздели с 21 000 лева след прилагането на нова схема на телефонна измама, за която е трудно да се допусне, че е родена в главата на полуграмотен циганин.
Невероятният сценарий се разиграл в сряда следобед. На домашния телефон на 82-годишен човек се обадил мъж, който се представил за майор Стефанов от дирекцията на МВР в Русе. Мнимият полицай обяснил на дядото, че в момента прави операция за залавяне на телефонни измамници, но търси хора, които могат да помогнат с пари, които ще се използват за примамка на престъпниците.                          
Възрастният мъж решил да провери дали наистина в русенската полиция работи м-р Стефанов и затворил слушалката, след което набрал спешния номер 112. Измамникът обаче не прекъснал връзката и контролирал всичко. След като дядото набрал краткия номер, чул в слушалката женски глас, който се представил по име както оператор на 112. Без да разбере, че продължават да го лъжат, пенсионерът направил справка за м-р Стефанов и получил потвърждение, че има такъм полицай, който работи в ресора за борба с телефонните измами.
Старецът се успокоил и затворил слушалката, а след две минути отново се обадил мнимият майор. Дядото вече бил много словоохотлив и като разбрал, че след залавяне на измамниците парите ще му бъдат върнати, казал, че ще подпомогне полицейската акция с 21 000 лева, които ще изтегли от банката.
За да не пропадне брилянтният замисъл, „м-р Стефанов“ го инструктирал, ако служителката в трезора го попита за какво са му толкова много пари, да каже, че спешно купува имот и да не обяснява, че са за операция на МВР, защото тя е строго секретна. След това „полицаят“ поръчал на дядото, като изтегли пачките, да ги увие във вестник и да ги хвърли в кошчето за кучешки отпадъци до пиано бара на мястото на бившите градски тоалетни на алеята по бул.“Цар Освободител“, а после по най-бързия начин да се махне, защото щяло да има престрелка с измамниците.
Старецът изтеглил до стотинка спестените си 21 000 лева, хвърлил ги в указаното му кошче и побягнал. По пътя му направило впечатление, че не се е чула никаква стрелба, но си помислил, че залавянето на измамниците е минало тихо и около 16 часа се прибрал вкъщи.
До късно вечерта наивникът на преклонна възраст чакал „м-р Стефанов“ да му върне парите, но заветното обаждане не идвало и не идвало. Около 22 часа дядото звъннал на внучката си, обяснил й какво се е случило през деня и около полунощ тя сигнализирала в полицията.
Това е втората голяма измама в Русе за последните две години. В края на 2014 година трима измамници от Ветово успяха да вземат от жена в Русе 27 000 лева, но от подадения бърз сигнал в началото на миналата година те бяха заловени. А след като възстановиха парите на жената, вече са в затвора.
През миналата година в Русе и региона са извършени 115 измами за над 290 000 лева. Разкриваемостта на извършителите е много ниска, защото в повечето случаи сигналите се подават късно, тъй като възрастните хора се срамуват, че са дали доброволно пари на измамници, а и им е неудобно да признаят пред близките си, че имат толкова много пари, за които те не знаят. Освен това измамниците стават все по-комбинативни и след всяка успешна лъжа измислят нова, защото знаят, че МВР уведомява медиите за предния им трик и използването му отново няма да мине, коментира зам.-директорът на ОДМВР комисар Илиян Енчев.