Димчо Райнов е винар с 23-годишен опит, създател на избата в Нисово, която в последните десет години успя да се наложи на пазара с качествените си вина и спечели множество престижни награди у нас и в чужбина. В момента фамилията на Райнов обработва 1600 декара лозя и произвежда 1 млн. литра годишно, които реализира  в България, Русия, Канада, Полша, Германия и Китай. Всички членове от семейството участват активно в   производството на грозде и вино - съпругата Доминика, синовете Емил и Христомир и снахите Христина и Ралица.

Добрият винар трябва да обича много природата, казва Димчо Райнов. И всеки попаднал в Нисово би се съгласил, че точно това е най-правилното място за винопроизводство. Китното селце е разположено в самото сърце на природен парк Русенски Лом, а лъкатушещата през каньона река дава и името му (идва от „исо“ - студена, бистра вода). Цялата долина е обградена с величествени скали, които не само внушават страхопочитание пред силите на природата, но и пазят лозята от студените ветрове. И в самия център на тази красота е изба Нисово.
Димчо Райнов се запознава с винопроизводството през далечната 1993 г., когато става икономически директор на „Винпром Русе“.
„Тогава русенският винпром беше водещ в България и като производител и кадрово. Милчо Карамочев, Митко Панов, Капка Георгиева, Душка Папазова, Йорданка Гърбова и другите бяха екип над европейско ниво, слагаха в джоба си французи и италианци. Освен това обичаха работата си. От тях харесах този занаят и научих много неща“, признава той.
След „Винпром Русе“ Райнов известно време е директор на „Винпром“ в Силистра, после става представител на френска фирма за производство на млади лозички. Посещава често Франция и известни изби с лозови насаждения, откъдето учи много за съвременното лозарство.
Идеята за собствена изба се ражда през 2005 година
Тя, колкото и странно да е, идва не от самия него, а от синовете му. По това време и двамата вече учат и събират опит точно в сферата на винопроизводството. По-големият - Емил, учи мениджмънт и управление в Братислава, после енология в Пловдив, изкарва и две години стаж в две френски изби в района на Бордо. Христомир учи 2 години агрономство в Аржентина, после завършва Стопанска академия в Свищов. Така че колебания какъв да е стартиращият семеен бизнес всъщност няма. Това ще е малка бутикова изба.
Избират Нисово заради природните дадености, красотата и спокойствието - по него време в селото дори няма обхват за мобилните телефони. Идеалното място да избягаш от работата и напрежението. Селото обаче има дългогодишни традиции в отглеждането на грозде. Нисовският лозарски съюз е създаден още през далечната 1925 г. По това време в селото има 3000 декара винени и десертни лозя. Един от най-хубавите сортове - Каберне Совиньон, се е произвеждал именно тук. Така избраното място се оказва и много подходящо.
Друга голяма страст на Райнов са конете
На тях кръщават цялото имение, което през годините се разраства - „Долината на конете“. Така се казва и премиум марката на винарната - „Хорс Валей“. А легендарният 700-годишен бряст в Нисово, който през април 2013 година падна от влагата и ветровете, но продължава живота си на специален постамент, дава идея за друга марка на избата - „Риджид Елм“ („Устойчив бряст“).
За конете долината също се оказва перфектно място - тучни ливади, река и много място, където да тичат на воля. Първите два екземпляра пристигат със семейството. Постепенно броят им се увеличава до 20. Има и състезателни, които участват в турнири по прескачане на препятствия с жокеи от русенския клуб по конен спорт. През първите години Райнов често препуска из Поломието със синовете си. После работата ги поглъща и за състезания и езда има все по-малко време. Но все още пазят четири коня, за себе си и за туристическа атракция.
80% от тайната на хубавото вино се крие в хубавото грозде
казва Димчо Райнов. Затова той започва първо с лозята. Отначало само със 100 декара, после още и още. Първата реколта грозде е през 2006 година, по това време избата вече е построена и започва производството на вино. Затворени са 10 хиляди бутилки Совиньон Блан и 25 хиляди бутилки „Хорс Валей“ - червено вино от сортовете Каберне Совиньон, Мерло и Каберне Фран.
Това бяха трудни години, защото в България започваше икономическата криза. Всички мислеха повече за спестяванията си и за стоките от първа необходимост. Всеки ден правехме разчети колко бутилки и къде ще доставим. Сега положението е различно. За наша радост се повишава винената култура на българина. Все по-често младите хода заменят консумацията на високоалкохолни напитки с вино. Все повече хора в зряла възраст добавят в менюто си вино. Това може би е резултат от многото информация, която през последните 10 години се публикува за полезните качества на напитката. Това нас  като производители ни задължава да произвеждаме вина с все по-високо качество. Да предлагаме нови вина, които да се харесват на нашите потребители, казва винарят.
Избата залага само на френски сортове - Совиньон Блан, Шардоне, Мускат, Мерло, Каберне Фран и Каберне Совиньон, с които технолозите експериментират и следят тяхното развитие през годините с една единствена цел да произведат вина с изключителен характер. 90% от грижите за лозята се извършват на ръка, за да се намали максимално технологичният натиск. Правилното отглеждане на лозята е поверено на Христомир Райнов. Брат му Емил Райнов е главен технолог, който заедно с екипа си решава как да придадат нужния вкус и аромат на вината. Залагат на качеството, не на количеството. И множеството награди от най-елитни конкурси в последните години доказват, че подходът им е правилен и тази стратегия се отплаща.
В семейството най-гледаният сериал по телевизията е прогнозата за времето
Поне по три пъти на ден я гледаме - сутрин, вечер и късно вечер. Можеш да направиш всичко перфектно, но срещу природата си безсилен. Каквито и умения на технолог да притежаваш, ако нямаш хубаво грозде, не можеш да получиш качествено вино. Неслучайно на всяка бутилка се отбелязва от коя година е реколтата. Помня как 2002 г. беше много добра, или близката 2014 г. - тогава цялата страна се давеше в дъждове, а нас някак ни заобиколи. В региона 2015 година беше дъждовна, но успяхме да приберем добра реколта. Ние като лозари и винари сме доволни, когато произведем хубаво грозде и отлично вино, с което да зарадваме ценителите у нас, а зад граница да покажем, че България не напразно преди  20 години беше на четвърто място в света по износ на вино. И да напомним на всички други производители, че лозата е произлязла от Грузия, но след това е била пренесена в България и чак тогава в Европа /Франция и т.н./ Не може човек като мен да не е горд от този факт и в същото време доволен от това, което правим, защото знам, че поколенията след мен - моите синове и внуци - ще върнат славата на нашата страна в този бранш. 
В България има отлични изби, правим превъзходно вино, но светът не знае за нас
И това е защото няма активна държавна политика в тази сфера, смята Райнов.
Но въпреки всички трудности и неравната битка с „великите сили“ на виненото поле, собственикът на избата в Нисово остава оптимист. И мисли дори за сериозно разрастване на бизнеса с още 700-1000 декара лозови масиви. Планира да увеличи производството на вина до 2 млн. литра годишно. Изгражда в близост до винарната нова дегустационна с малко ресторантче и магазин специално за туристи. Разширява веригата фирмени магазини в страната. След Русе, Варна и Бургас предстои да бъдат открити търговски обекти и в други градове. Подготвя участие във „Винария 2016“ и в най-престижния международен конкурс в бранша - Concours Mondial de Bruxelles, който тази година ще се проведе в Пловдив в края на април.
Но първо да зарежем лозето на 14 февруари, защото за нас производството на вино започва със зарязването. Пожелавам много здраве и добра реколта на всички колеги, които работят в тази сфера, нека вярват в това, което правят. Наздраве на всички любители на хубавото вино и на всички приятели от бранша, вдига чаша Димчо Райнов.