36-годишният Кирил Д. ще чака в ареста решението дали ще бъде екстрадиран във Франция, където срещу него има дело. Това реши Русенският окръжен съд и вкара за постоянно в ареста сводника.
Русенецът е задържан с европейска заповед за арест, издадена от френските власти. Те искат Кирил да им бъде предаден и съден за трафик на проститутки. Според техните данни осъжданият 3 пъти мъж е бил водещ участник в схема за пласиране на проститутки в Марсилия през 2014 и 2015 година. Тогава той на всеки 2-3 месеца пътувал за Франция. Освен това самите момичета, заставяни да се продават на Френската Ривиера, заявили, че са били заплашвани от него.
Това е втората Европейска заповед за арест, която е издавана за Кирил, но при първата той не е бил задържан. Вчера адвокатът му настоя той да бъде пуснат под домашен арест, тъй като е много болен - има проблеми с дихателните пътища, бъбреците, а преди време е претърпял тежка операция на главата, при която му е отстранена кост. Освен това има две малки деца и жена, за които трябва да се грижи, а и досега винаги е съдействал на властите и не се е укривал.
Прокуратурата пък подчерта, че Кирил е бил задържан и преди, а престоят в ареста не му е повлиял позитивно. Твърденията за здравословни проблеми пък били голословни.
Съдът прецени, че действително има данни за влошеното му здраве, но повечето от твърдените болести били недоказани. Натежавало обаче тежкото обвинение, което френските власти са му повдигнали, затова задържаха Кирил за постоянно в ареста. Решението може да се обжалва.