Осъденият за убийство първо на 20 години зад решетките, а след това и на доживотен затвор Николай Ламбаджиев ще бъде изследван за втори път от психиатри. Причината - водените в миналото, а впоследствие прекратявани дела срещу него заради невменяемост и вероятността той да не е разбирал какво върши и този път. 
34-годишният мъж и 44-годишният му бивш приятел Пламен Миланов, с когото вече са в изострени отношения, са подсъдими за убийството на бижутера Явор Николов. 
Бизнесменът намери смъртта си през юни 2012 година на Текето, а целта бяха парите му. Смята се, че двамата са го примамили с оферта да му продадат изгодно 3 килограма бутикови сребърни бижута, като са разчитали, че ще носи тлъста пачка. Успели обаче да вземат едва 300 лева и два златни ланеца, а не планираните хилядарки. Експертиза показа, че 35-годишният търговец има 22 рани по главата и тялото си, които са причинени от минимум 25 удара с чук и пистолет. Фатален вероятно се оказал ударът, който счупил черепа му. След това тялото му бе изгорено и открито 20-на дни по-късно от случайно преминаващи в гората край Николово.
За описаните зверства Русенският окръжен съд присъди доживотен затвор за Миланов и 20 години затвор за Ламбаджиев. През август 2014 година Апелативният съд във Велико Търново измени присъдата на Ламбаджиев, като наложи и на него доживотен затвор. През май 2015 обаче Върховният касационен съд отмени присъдата на апелативната инстанция във Велико Търново. Така делото стигна до Апелативния съд във Варна, който видя серия от нередности, включително немотивирана присъда, и върна делото на стартова позиция в Русе.
Според варненските съдии психиката на Ламбаджиев трябва отново да бъде изследвана, тъй като от 2004 година няма данни да се е лекувал от заболяванията, от които страда. Русенските психиатри обаче са категорични, че той не е имал нужда от лечение, защото е бил в ремисия и не е имал психични проблеми като в миналото. Съдът обаче спази указанията на горната инстанция и реши, че Ламбаджиев трябва да бъде повторно изследван от специалисти. Кои ще са те, колко време ще продължи новата експертиза и кога ще е готова обаче тепърва предстои да стане ясно. Затова и не се знае кога делото ще продължи.
Освен това варненските съдии посочват, че е необходимо да се извърши още една експертиза - автотехническа, за която настоява адвокатът на Миланов. Според него е невъзможно в рамките на 3 часа таксиджията от София да е тръгнал от Червена вода, да е отишъл до Текето, за да запали убития бизнесмен, след което да е оставил сочения за негов съучастник и да е стигнал до Плевен. А че всичко това се е случило, включително и спирания, сочели безспорни доказателства, между които записи от камери. Защитата ще иска и справка от телефонни клетки къде са били мобилните апарати на замесените. Адвокатът е убеден и, че горичката, в която е станало убийството е непроходима за лек автомобил, с което тезата, че Ламбаджиев и Миланов са шофирали в района, се опровергава. 
Тепърва предстои да стане ясно дали това е така или не, както и да се чуят версиите на самите сочени за убийци, които засега не дават обяснения.