Президентът на българската федерация по шахмат и мениджър на Веселин Топалов Силвио Данаилов разкри причината за яростните атаки към него и довереника му от Владимир Крамник. Героят от срамния „тоалетен скандал“ по време на мача за световната титла в Елиста обяви преди няколко дни, че Данаилов бил мозъкът на „този спектакъл“. Тогава българската група обвини руснака, че съмнително често отскача до тоалетната, всъщност за да ползва нерегламентирана помощ. 
„Никога няма да подам ръка на Топалов. Данаилов и Топалов са с изключително лоша репутация в шахматния свят“, каза Крамник пред „Спорт Експрес“.
Мениджърът твърди, че атаката идва от Русия въобще.
„Преди месец и половина шефът на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов /който е и президент на автономната република Калмикия/ беше включен в списъка със санкциите на американското правителство по обвинение, че търгува петрол с Ислямска държава. Когато това се случи, руските медии ме попитаха какво е моето мнение. Аз казах, че трябва да подаде оставка. Оттогава са водят неспирни атаки срещу мене, Топалов, нашата федерация“, обясни Силвио Данаилов пред bTV.
Той се спря и на „тоалетната война“.
„Този човек /Крамник/ не може да обясни досега защо ходеше по 50 пъти в тоалетната и защо ние намерихме компютърен кабел в нея“, заяви Данаилов.