Плажовете „Иракли”, „Корал” и „Карадере” няма да бъдат отдавани на концесия и на тяхната територия няма да може да се извършва търговска или стопанска дейност. Това предложение са внесли ГЕРБ и Реформаторския блок между първо и второ гласуване на на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, обяви в парламента депутатът от ГЕРБ Ирена Коцева.

С предложението се създава и понятие „морски плажове за природосъобразен туризъм". Според председателят на регионалната комисия Найден Зеленогорски с предложенията се цели съхранение на естественото състояние, запазване на екосистемите и недопускане на стопанска и търговска дейност.

Предложенията са съгласувани с Министерството на туризма и с Министерството на регионалното развитие, предстои да бъдат разгледани на заседание на регионалната комисия и след това да влязат в пленарна зала.

Досега в закона "Албена", "Златни пясъци", "Св. св. Константин и Елена", "Елените", "Слънчев бряг", "Дюни" и "Международен младежки център – Приморско" бяха определени като "селищни образувания с национално значение." С предложените промени те вече ще са "национални курорти" и минават под контрола на туристическото министерство. В гласувания на първо четене законопроект те бяха единствените, които бяха оставени на регионалното министерство.