Електронните карти за една линия ще могат да се ползват във всички превозни средства, но само на един превозвач и в участъците, където има препокриване на маршрутите и общи спирки. Това предвижда една от промените на наредбата за реда и условията за превоз на пътници и багаж с обществения транспорт на територията на община Русе. Досега електронните карти се ползваха в автомобилите на различните превозвачи, като това доведе до напрежение сред гражданите и служителите в автобусите и тролеите, тъй като бе невъзможно да се разпредели цената на картата между фирмите, извършили реално услугата. Друга причина за продложената промяна е големият процент препокриване на маршрутите. Като пример е посочено, че от спирка „Братя Миладинови“ на ул. „Доростол“ до спирка „Сердика“ на бул. „Цар Освободител“ изцяло се препокриват маршрутите на 8 линии, а картата закупена за една от тях, важи и за останалите 7, което реално обезсмисля картата за цялата градска мрежа. С тази промяна услугата при пътуванията ще се извършва от един превозвач, който ще получава и средствата за това.
Друга промяна в наредбата предвижда да се въведат хартиени карти за 30 пътувания за 50-тината ползващи градския транспорт слепи граждани, тъй като електронната карта се е оказала неудачна за тях. Те не виждат къде е валидатора, не могат да поднасят правилно картата към него, не разбират колко още пътувания им остават, а ако ползват услугите на случайни хора в превозното средство, не са сигурни нито в правилната валидация, нито в това дали им връщат тяхната карта.
Очаквано с промените в наредбата се предлагат и облекчения за пенсионерите, като абонаментните карти ще бъдат намалени с два лева. Цената на картите за възрастните граждани ще стане 12 лв. за автобусните линии и 10,50 лв. за тролеите. Така общият размер на транспортната субсидия за осигуряване на безплатно пътуване на учащи до 16 години от закритите училища в Русе и кметствата, както и за намаление на картите на възрастни граждани, ученици и хора с увреждания, и доплащане превоза с градски линии извън строителните граници, се увеличават от 730 000 на 778 000 лева.

 

Карти с предплатен период се зареждат само в центъра за контрол на транспорта

Всички карти с предплатен период за градския транспорт се зареждат само в центъра на бул. „Скобелев“ 45. Останалите места - възлови спирки, големите търговски обекти, институции и търговците на дребно, където има инсталирани специални устройства, са само за зареждане на пари в картата. Това обясни шефката на общинския отдел „Транспорт“ Искра Антонова  по повод оплакване на студентка, постъпило в редакцията на „Утро“.
Момичето обяснява, че е заредило електронната си карта за градския транспорт с 20 лева на новите автомати. Впоследствие обаче се установява, че всъщност картата не е заредена по абонаментната програма за студенти с валидност 30 дни, а просто в нея има едни 20 лв., които могат да използват за еднократни пътувания. Заедно с приятелка студентката отива в центъра за контрол на градския транспорт на бул. „Скобелев“ 45 с молба да се промени валидността на картата по абонамента за студенти. Служителите в центъра обаче заявяват, че това е невъзможно софтуерно, и я съветват да изразходва сумата и след това да отиде пак при тях, за да й заредят картата наново. Момичето обяснява, че преди това служител в същия офис е казал на приятелката й и майка й, която е пенсионерка, че оттук нататък ще си зареждат картите посредством автоматите по спирките. Освен че ни се изсмяха и отрекоха това, никой няма решение на подобен съвсем прост проблем, не бе предложено да бъде върната сумата срещу касов бон, нито да се направи едно просто сторниране или поне да бъде предложено зареждане срещу някаква еднократна отстъпка - нищо!, възмутена е студентката, според която при тези условия системата за електронно зареждане е безполезна.