2000 нови студенти заявява Русенският университет като очакван прием за 2016/2017 година в писмо до Министерството на образованието и науката. Това съобщи вчера новият зам.-ректор по учебната дейност проф.Пламен Кангалов.
Напливът от кандидати е в здравните и педагогическите специалности, докато в над 70 на сто от останалите специалности свободни места остават, признаха от РУ.
За да дадат по-голям шанс на кандидат-студентите, от университета вече правят целогодишен прием. Два пъти месечно ще се провеждат приемни изпити, обяви Кангалов, като поясни, че нововъведението е заимствано от университети в чужбина и по-конкретното от практиката във висшите училища във Великобритания. Впрочем, бегла справка показва, че такова чудо - кандидатстване всеки месец по два пъти, не е характерно за Оксфорд, за Кеймбридж, за Кингс колидж в Лондон и за ред други университети с вековна биография. Почти навсякъде наистина доста опростената процедура на кандидатстване има краен срок и той е 15 януари.
От РУ обясниха, че всъщност им допада принципът, който важи за много от учебните заведения в чужбина - „влизане без проблем, но дипломиране само с неистов труд“. Което несъмнено е и демократично, и разумно, но обикновено може да се постигне, когато младият народ окупира съответния ВУЗ и не спи нощем, а чете, за да получи заветната диплома. Дали и как това може да се случи в условията на обективната реалност в България с трайно регистрирания демографски и интелектуален срив и по-конкретно в Русе, може би предстои да видим.
 Вчера новият ректор на РУ проф.Велизара Пенчева представи своите заместници. Сред новите имена освен това на проф.Кангалов са още проф.Диана Антонова, зам.-ректор по научно-изследователска дейност, и проф.Пламен Даскалов по развитие, координация и продължаващо обучение. Проф.Юлиана Попова остава зам.-ректор по евроинтеграция и международно сътрудничество. Всеки от тях представи приоритетите си в работата през новия мандат. Самата проф.Велизара Пенчева подчерта, че вижда РУ като „университет на бъдещето“ и водещ в страната. 
Бившият ректор чл-кор.проф.Христо Белоев, а сега председател на Общото събрание на РУ, взе активно участие в пресконференцията.
За мен университетът остава кауза, а след двата мандата като ректор не се чувствам по никакъв начин извън него, каза Белоев. Общото събрание не е много познато като дейност, но тепърва предстои то да се популяризира, добави той. И съобщи, че се подготвят промени в нормативните актове и в правилника за дейността на РУ. Белоев увери, че ще намери време и за двете си нови длъжности - шеф на ОС на РУ и шеф на Общинския съвет, като заключи: „Никога не правя компромиси с работата, която върша, и не жаля времето си!“.