Битовите условия в Детско отделение са лоши и това е от години, защото сградата е амортизирана. За ремонта й са необходими 200 000 лева, които са осигурени още през 2014 година. В момента обаче е безсмислено парите да се влагат в отделението в старата сграда на болницата, тъй като до края на годината отделението ще бъде преместено на деветия етаж в Хирургическия блок, където стаите също се нуждаят от основен ремонт. По-добре е заделената сума да се вложи за подобряването на условията в тях, отколкото да се наливат в сегашното Детско отделение.    
Това казаха на пресконференция вчера зам.-председателят на съвета на директорите в МБАЛ Русе д-р Йосиф Новаков и началникът на педиатрията д-р Ева Цонкова.
Поводът за срещата им с журналисти бе стигнала до медиите публикация в интернет на майка на лекувано в отделението дете, която останала потресена от лошите битови условия. 
Детско отделение е едно от най-големите, разполага с 45 легла, разпределени в три сектора. В него денонощно работят 11 лекари и 21 медицински сестри, като основната част от нашата дейност е оказване на спешна медицинска помощ. При последната акредитация на болницата получихме най-високото трето ниво и отлична акредитационна оценка, обясни д-р Цонкова.
Думите й бяха подкрепени от данни за миналата година.
През Детско отделение са преминали на лечение 2741 деца с инфекции на дихателнита пътища, разстройства, алергии и отравяния, които при малчуганите се случва по невнимание, но някои тийнейджъри се тровят съвсем целенасочено с хапчета и месечно има по 1-2 такива случая. Отделно през диагностично-консултативния кабинет са преминали още около 2700 деца, т.е. общо в отделението са лекувани, прегледани и консултирани повече от 5420 деца. 99.2% от тях са изписани излекувани, а останалите 0.8 на сто - без промяна. За миналата година в отделението няма починало нито едно дете, което показва, че професионализмът на целия екип не е позволил да има смъртен случай в русенската педиатрия, посочи д-р Цонкова.
Последният основен ремонт в Детско отделение е извършен през 1999 година, когато Първо и Второ детски отделения се преместиха в старата сграда на болницата. Оттогава се правят частични поправки, но дограмите са амортизирани, мозайката е изхабена, плочките са изпочупени, а за 45 легла има четири санитарни възела. В болничните стаи, където са настанени малките деца, има мивки, на които майките перат дрехите на рожбите си и ги сушат на радиаторите, въпреки че за това има обособено помещение. Това предизвиква влага и мухъл, с които ние ежедневно се борим с козметични средства, но спасение няма. За да се реши трайно подобен проблем, стаята трябва да се обработи с хлорни препарати, които дразнят очите и дихателните пътища, което означава, че децата трябва да се изведат от нея и известно време тя да остане неизползваема. При тази висока използваемост в момента, когато имаме 49 деца на 45 легла, няма как да си позволим да освобождаваме стаи, за да ги санираме и проветряваме, каза д-р Цонкова.
Според нея единственото разрешение на проблема е преместване на отделението и създаване на консултативен педиатричен център, който да поема външните пациенти за консулти, контролни и спешни прегледи и те няма да имат достъп до отделението. 
През 2013 година при посещение в Русе на тогавашния здравен министър Десислава Атанасова възниква идеята за преместване на Детско отделение на деветия етаж в Хирургическия блок. Тогава обаче възникна проблемът, че той трябва да се освободи от Онкодиспансера. Започнаха дела, които в крайна сметка бяха спечелени от болницата, но за да освободи етажа, Онкото трябва да намери средства да ремонтира новата си база, обясни д-р Йосиф Новаков.
Вчера управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров казал, че в момента работи много активно по въпроса и всеки момент се очаква европейско финансиране за ремонта на сградата, където ще бъде преместена онкохирургията от деветия етаж на Хирургическия блок.
Сумата за ремонт на Детско отделение от 200 000 лева стои, но трябват още 300 000 за ремонт на освободения девети етаж, каза д-р Новаков. Парите ще дойдат с планираното разширение на Спешно отделение, което ще започне в края на лятото. Когато то бъде изградено, в него ще има дежурен педиатър и медицинска сестра, които ще обслужват амбулаторните пациенти, които през почивните и празнични дни и в нощните часове не търсят личните си лекари, а идват директно с децата си в болницата. Паралелно с неговото изграждане ще върви и ремонтът на деветия етаж в Хирургическия блок, който трябва да завърши до края на годината. 
В оплакването си недоволната от условията в Детско отделение майка е посочила, че са й искани пари, тъй като е решила да бъде изписана по-рано. По този повод д-р Новаков обясни, че всеки пациент попълва декларация при постъпване в болницата и при по-ранно излизане трябва да си доплати парите по клиничната пътека, защото в противен случай болницата плаща на здравната каса.
В пресконференцията участваха и няколко майки и бащи, чийто деца са преминали на лечение в Детско отделение. Те се изказаха в защита на персонала и подчертаха, че лечението в него е на много добро ниво.