Сдруженията на собствениците на още два жилищни блока подадоха заявления за интерес и финансова помощ за саниране през изминалия месец, показва регистърът за изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност, който е актуализиран на пети февруари. Те са за блок „Плевен“ в кв. „Възраждане“ и бл. „Иван Дечев“ в кв. „Родина“, но все още чакат одобрение. А иначе одобрените сдружения в Русе са 31, като за всички има сключени договори между общината и сдруженията на собствениците. Тристранните договори с областния управител Стефко Бурджиев обаче все още са 25, като последният подписан е от октомври. 
Междувременно на първи февруари кметът Пламен Стоилов сключи договор с директора на старозагорската фирма „Пи Ес Ай“ Георги Иванов за санирането на бл. „Неофит Рилски“ на ул. „Св.св. Кирил и Методий“. Сградата е с четири входа, а обитателите на осеметажния блок са 172. Общата стойност на договора за проектиране, авторски надзор и строително-монтажни работи е 973 530 лева, срокът за изработване на инвестиционния проект - 30 дни, а срокът за изпълнение на стоителството - 90. 
Един от приоритетите в управленската програма на Пламен Стоилов за втория му мандат е активното участие в Националната програма за саниране на жилищните сгради.