Специален указателен знак пази места на иинвалиди във все по-претъпканите паркинги пред жилищните блокове в Русе. Тази възможност не е нова, но доскоро е прилагана много рядко. Активизирането на кандидатите е започнало през последните месеци в града и вече са поставени около 40 знака за резервиране на паркоместа, а тенденцията е възходяща.
Заявленията с искане за поставяне на знак с цел улесняване на инвалидите се подават целогодишно до кмета Пламен Стоилов, а комисията по организация и безопасност на движението ги разглежда и одобрява на редовните си месечни събирания, обясни за „Утро“ шефката на общинския отдел „Транспорт“ Искра Антонова.
Към заявлението трябва да се приложи и решението от ТЕЛК. До 10 дни след одобрението на заявлението служителите на общинското предприятие „Комунални дейности“ поставят знака.
Напоследък заявленията зачестиха и на почти всяко заседание на комисията има повече от 10 постъпили искания. В тази връзка почерпихме опит за практиката в другите големи градове, като в повечето общини се одобряват заявленията само на хората, които имат проблем с опорно-двигателния апарат. Затова предвиждаме промени в наредба 18 за обществения ред при ползване на превозни средства на територията на общината, като ще се въведат правила за хората, които имат право на инвалидно паркомясто, съобщи Антонова. 
750 карти за паркиране на хора с увреждания по Закона за движение по пътищата са издадени и подновени през изминалата година. Подновяването им се налага, тъй като тези карти са валидни до срока на документа от ТЕЛК. Притежателите им ползват определени улеснения при паркирането, включително и безплатен престой в Синята зона.