Покупките около Коледните и новогодишни празници повишиха оборотите на търговците на дребно в България. На месечна база ръстът е минимален - от 0,2 на сто, но спрямо миналия декември оборотите са с 2,7 на сто по-високи, става ясно от данните на Националния статистически институт.
Най-значимо се увеличават оборотите при търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 16,2% на годишна база и с 5,2% спрямо предходния месец ноември. Ръст от 10,8% на годишна и от 3,8% на месечна база отчитат още и в сектора с търговия с фармацевтични стоки, козметика и тоалетни принадлежности.
 Спрямо ноември с 3,2% се увеличават оборотите и на търговците с облекла и обувки. На годишна база обаче ръстът е по-умерен - в рамките на 0,4 на сто.
От данните на НСИ е видно, че в последния месец на 2015 година намаляват оборотите на търговците с хранителни продукти и напитки. Спадът на годишна база е от 2 на сто, а на месечна - от 0,2%.
При търговията по пощата, интернет и телефона оборотите намаляват с 0,8% спрямо декември 2015 година. Спрямо ноември обаче тенденцията е обратна - има ръст от 2,7 на сто.
Разнопосочно е движението на оборотите и при търговията с компютърна техника, която е и един от най-желаните коледни подаръци. В сектора се наблюдава ръст от 0,4% на годишна база, но в същото време и спад от 0,5 на сто спрямо ноември.