Холивуд очевидно трайно се е обърнал към производството на филми по действителни случаи. След номинираните за „Оскар“ стойностни ленти „Завръщането“, „Момичето от Дания“ и „Спотлайн“ на голям екран вече е и „Часът на героите“ на режисьора Крейг Гилеспи.
Филмът разказва за един от най-героичните моменти в историята на Бреговата охрана на САЩ - спасяването на танкера „Пендълтън“ в далечната 1952 г. На 18 февруари опустошителна буря връхлита Нова Англия, помитайки всичко по пътя си на Източното крайбрежие, включително два петролни танкера - „Пендълтън“ и „Форт Мърсър“, които са разцепени наполовина. Началникът на Бреговата охрана в Чатъм (Ерик Бана) изпраща на спасителна мисия моторизирана дървена спасителна лодка с екипаж от четирима души, начело с капитан Уебър (Крис Пайн). Смелите мъже влизат в битка с ниските температури, нулевата видимост, 20-метровите вълни и ураганните ветрове. Драмата придобива съвсем сгъстени краски, когато компасът им се поврежда. Но те знаят, че ако не пристигнат навреме, животът на 30 моряци на потъващия танкер, е обречен. Спасителната операция е успешна благодарение на жертвоготовността и решителността на тези смели мъже.
За основа на филма са използвани фактите, описани в едноименната книга на Майкъл Туджиъс и Кейси Шърман. Снимките са правени в Югоизточен Масачузетс и локации южно от Бостън, както и Кейп Код и Чатъм. В снимките са използвани истински спасителни лодки от 50-те години на миналия век, а за целите на продукцията е изграден резервоар с обем около 800 000 галона, който позволява на екипа по специалните ефекти да контролира вълните, вятъра, дъжда и снега. Освен Ерик Бана и Крис Пайн във филма участват номинираният за „Оскар“ и „Златен глобус“ Кейси Афлек, Бен Фостър и Холидей Грейнджър.