Четири знакови филма, превърнали се в емблеми на различните периоди в историята на филмовото изкуство, могат да видят русенци. Прожекциите са в рамките на артсалона „Любов и вино“ и започват в събота, 6 февруари. Първата лента ще бъде „Английският пациент“ от 1996 г. на режисьора Антъни Мингела“ по романа на Майкъл Ондатджи. В главните роли зрителите ще видят Жюлиет Бинош, Ралф Файнс, Уилям Дефо, Колин Фърт. 
В неделя вечерта ценителите на киното имат шанса да се върнат половин век назад и да гледат „Казабланка“, заснет от режисьора Майкъл Къртис през далечната 1942 година. Централните роли се изпълняват от две икони на киното - Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман. 
На 8 февруари киномаратонът продължава под знака на Франция - с култовия филм „Един мъж и една жена“ на Клод Льолуш и с други две звездни имена: Анук Еме и Жан-Луи Трентинян. Финалът на киноразходката ще бъде във вторник, 9 февруари, с лентата „Москва не вярва на сълзи“ на режисьора Владимир Меншов с Вера Алентова и Алексей Баталов. 
Всички прожекции са в зала „Европа“ на Доходното здание, започват в 18 ч и входът за тях е безплатен.