В проекта на националната здравна карта няма неприемливи неща за здравните заведения в Русенска област, смятат лекари, след като вчера той се появи на сайта на Министерството на здравеопазване за обсъждане. Видовете медицински специалности са запазени, бройките на лекарските практики, лабораториите, диспансерите, болничните заведения и медицинските центрове остават същите.
Според проекта за здравната карта болничните легла в региона са запазени, както са в предни години - 1803. За нормалната дейност отсега нататък обаче трябват още 11 легла за всичките девет болнични заведения, смята управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров. Вчера той каза, че е доволен от предвидената леглова база и специалистите в КОЦ. Според него вероятно ще има преструктуриране на отделни специалности в някои лечебни заведения, но това ще се реши от самите ръководства след обсъждането, което ще продължи 30 дни.
Зам.-председателят на Съвета на директорите на МБАЛ Русе д-р Йосиф Новаков засега се въздържа от коментар, тъй като здравната карта не е обсъдена от ръководството на болницата. Някои от останалите медицински шефове още не бяха запознати с проекта, други не бяха открити за коментар. Вестник „Утро“ е готов да им даде трибуна при желание да споделят мнението си по проекта за здравна карта за Русенски регион.