Русенската „Булмаркет ДМ“ вече е единствената в България и цяла Източна Европа компания, която има в автопарка си три камиона, използващи за гориво втечнен природен газ (LNG). Ключовете на уникалните за страната ни возила „Ивеко Стралис“ бяха връчени вчера на зам.-управителя Димитър Баев от Николай Фъндъков - мениджър ключови клиенти на „Ивеко“ за България. Церемонията се състоя в представителството на „Евро Старс“ ООД, оторизиран дилър на марката за региона.
Камионите разполагат с изолирани с вакуум резервоари, в които втечненият газ се съхранява при температура -120 градуса. С едно зареждане те ще могат да изминават 700-800 км с пълен товар. С тях „Булмаркет ДМ“ планира да извършва на първо време доставки на LNG до крайни клиенти от страната. Според разчетите, използването на алтернативно гориво ще свали разходите с 15% в сравнение с традиционния дизел.
Доставката на уникалните за България камиони на втечнен природен газ е свързана с изграждането на първия у нас LNG терминал, който „Булмаркет ДМ“ строи в близост до пристанището си на река Дунав. Както „Утро“ писа, той е част от програмата LNG Masterplan Rhein-Main-Danube, осъществяван от консорциум, включващ 33 компании от 17 държави. Предвижда се да бъдат създадени точки по Рейн, Майн и Дунав, в които да има малки терминали за доставка, съхранение и по-нататъшна реализация на LNG.
В плановете на „Булмаркет ДМ“ влиза изграждането на терминали в София и Пловдив и поетапно покриване на страната със зарядни станции за LNG и CNG (компресиран природен газ). 
Русенската компания има дългогодишни традиции в бизнеса с алтернативни горива. Започнала като вносител и доставчик на пропан-бутан, през май 2003 г. тя откри първата у нас метан-станция, в Русе. Тя е един от най-големите производители на биодизел, който сега се добавя към традиционния дизел, така че делът му да е 7%. 
„Булмаркет ДМ“ държи и множество други национални (и не само) рекорди - първи LPG речен терминал, първи лицензиран частен жп превозвач, първа закупила кораб газовоз и други. В годините компанията се утвърди като стратегически логистичен партньор със своите подразделения: „Порт Булмаркет“, „Булмаркет Рейл карго“, „Булмаркет шипинг“ и „Булмаркет Автотранспорт“.