Затвор до края на дните му е единственото справедливо наказание за 39-годишния Пламен Петров, след чиито тежки удари и ритници издъхна 7-годишната му дъщеря Пламена. Това реши на втора инстанция Апелативният съд във Велико Търново, който потвърди изцяло присъдата на колегите си от Окръжния съд в Русе. Магистратите потвърдиха и присъдата от половин година пробация, с която бе наказана мащехата на момиченцето Емилия заради това, че не се намесила да спаси Пламена от терора и не направила нищо, за да потуши конфликта. Вместо това стояла безмълвно пред лаптопа. Присъдите обаче не са окончателни и могат да се обжалват пред Върховния касационен съд.
Както „Утро“ подробно писа, през 2015 година бащата-убиец бе осъден на 16 години затвор за убийството на дъщеря си. Втората му бивша съпруга пък бе оправдана, че не е спряла освирепелия си мъж. Момичето издъхна на 20 април 2014 година, навръх Великден, след започнал още от сутринта тормоз и малтретиране. Сериите наказания включвали клякане 100 пъти, стоене върху орехови черупки, ядене на цяла лъжица лук, както и гладко четене. Освен това било заставено да готви и да прави кафе на възрастните. 
Пламен е проявил безогледна жестокост и агресия към собственото дете, което цял ден е изпълнявало неприсъщи за едно дете неща, карано от своята мащеха, и все не можело да угоди на родителите си, сочат в мотивите си магистратите. И затова получавало нова доза физическа агресия, докато не спряло да диша.
Накрая малкото сърце се пръснало, а след като Пламена спряла да вика и плаче за милост, баща й се стреснал и опитал да я върне към живота, но без успех.  
Първоначалната присъда бе обжалвана, а втората инстанция видя пропуски във водените заседания в Русе и реши, че процесът трябва да започне отначало. Така и стана - на Пламен бе назначена втора психиатрична експертиза, която да реши дали той е вменяем. След продължително изследване лекарите за втори път заключиха, че мъжът е тежък психопат и въпреки ниското ниво на интелектуално развитие разбира какво прави. Така Пламен чу „виновен“ отново, но с разликата, че този път съдебният състав реши, че той заслужава доживотен затвор. Становище, което споделиха и апелативните съдии на втора инстанция. 
Магистратите посочиха за пореден път, че Пламен е разбирал, че с многобройните тежки удари по крехкото детско телце може да предизвика фатален край. Освен това той е ритал Пламена обут с кубинки. Затова съдиите отчетоха, че действително умисълът за убийство на бащата е бил евентуален, а не пряк, но е нямало как да не предположи какво може да причини на дъщеря си. 
Вероятно оспорването на тежкото наказание ще продължи докрай, тъй като тезата на адвоката на Пламен е, че той не е искал да убива детето си, а го е направил по непредпазливост.