Разградският вестник „Екип 7“ отпечата разказ от първо лице на човек, два пъти атакуван с цел превръщането му в „муле“ на телефонните измамници, които са особено активни от началото на годината. Това със сигурност не е единственият начин за набиране на куриери, те често са хора от клановете на измамниците, но показва част от механизмите на действие и коварството на тази нагла мрежа, която безскрупулно обира сетните изгладувани, изстрадани и измизерувани спестявания на възрастни хора. Публикуваме разказа, като спазваме условието източникът да остане неназован.

След като за втори път се опитаха да ме вербуват за муле в схема на телефонна измама, реших да ви пиша, за да ви разясня малко как стават нещата, а ако вие решите да публикувате писмото ми - да предупредите не само хората, които могат да изгорят с пари, но и тези така наречени мулета.
По същество - публикувал съм обява за продажба на кола в най-популярните автомобилни сайтове. Колата е пусната на доста ниска цена и явно това привлича „главните“ мозъци да се опитват да ми пробутват лъжите си.
Как точно действат?
Обажда ми се „заинтересовано“ лице за колата. Започва конкретно да задава въпроси относно автомобила, в какво състояние е и т.н. Все неща, които би попитал един евентуален купувач, но тук дискретно се вмъква едно пояснение, че колата е необходима поради причината, че много ще се пътува. Питаха ме и двата пъти дали съм безработен, след като чуеха очаквания от тях положителен отговор, започваха по същество: „Ако искате, мога да ви разясня относно работата ми?“.
Проявите ли интерес, се започва.
Лицето, с което разговаряте, ви се представя за Георгиев, Димитров, Иванов - общо взето все често срещани имена и нищо конкретно. Ще се представи за управител на магазин от големите вериги за бяла техника в град не много далечен от мястото, където е публикувана вашата обява за продажба на автомобил. И ще се окаже, че въпросният господин търси не само автомобил, но и човек да го кара!
На мен ми каза, че имал много контакти и познати в цялата област, които изявявали огромно желание да пазаруват от него, но явно нито те могат да изминат разстоянието лично да купят тази така желана бяла техника, нито той има средствата като „управител“ на такъв голям магазин от небезизвестна верига да транспортира стоката до купувача.
В този момент не ми издържаха нервите и затворих, но мога да ви разясня напълно какво щеше да се случи по-нататък, тъй като стигнах почти до края на тази схема предния път.
Така. След като се съгласите да транспортирате документи или капаро до въпросното лице, то ще ви каже, че до няколко часа ще си уреди нещата и ще ви се обади да тръгвате. В тези няколко часа измамникът ще звъни по стационарни номера, надявайки се да намери желаещ да даде парите си за капаро за климатици, закупени от мним роднина. След като някоя отнесена душица клъвне на този изтъркан трик, измамникът ще ви потърси и ще ви каже да тръгнете за определено населено място, но нищо повече. Ще ви звъни през 5-10 минути, за да ви дава насоки като във холивудски филм. Ако вие го потърсите, той няма да вдигне, а ще ви набере, може би страхувайки се да не му засекат номера.
Когато пристигнете на уреченото място, ще звъни ту на вас, ту на жертвата, докато се срещнете и вземете „капарото“. След това ще ви нареди да тръгнете, уж към него, но ще ви каже да оставите парите на определено място или нещо подобно, разбира се, след като си вземете вашето възнаграждение от 200-300 лева на курс.
Най-нагло може и да ви предложи да ви назначи на трудов договор към измислената му фирма или магазин и т.н.
В момента е актуална версията с климатици, лятото ще е актуална отново версията с документи за земеделски земи или ще видим с какво ново творение ще блеснат. За жалост полицията е безсилна в тези случаи и единствено „мулето“ може да изгори, ако жертвата се усъмни.
Голямо впечатление ми направи учтивостта и грамотността на тези телефонни измамници. Звучаха доста сдържано и доста предпазливо и уклончиво, което ме подсети за какво става въпрос. Използват предплатени номера, които затриват след една такава измама и затова няма как да се направи връзка между отделните случаи. 
Бъдете предпазливи!