Тялото на изчезналия капитан на русенската самоходка „Св.Никола“ от флотата на фирма „Рубишипс Транспорт“, е открито късно вечерта във вторник в шлюз край електроцентралата „Фройденау“ в района на Виена, стана ясно вчера. 62-годишният щурман Алекси Алексиев вероятно е паднал от борда на кораба в ледените води на реката на пристанището в град Корнойбург в неделя през нощта, сочат първоначалните данни на разследващите австрийски власти.
На следващата сутрин Алексиев не се е появил на закуска, след което екипажът е отишъл до каютата му, но тя била заключена, както изисква уставът на всеки кораб, когато капитанът отсъства от нея. Наложило се вратата да бъде разбита и след като вътре нямало и следа от Алексиев, е подаден сигнал до спасителната служба в Корнойбург. След близо 24-часово издирване тялото е било открито в шлюза, който е близо до мястото, където  „Св.Никола“ е бил на котва.
Аутопсия ще изясни причината за смъртта.
Работи се по различни версии, като една от тях е капитанът да е станал жертва на мигранти, които са окупирали австрийския град. Най-вероятно обаче в случая става въпрос за нещастен случай.
В момента корабът и екипажът изчакват в пристанище в Лангенцерсдорф.
Кап. Алексиев отскоро е на работа в „Рубишипс Транспорт“ и това му е първи рейс при нас, каза вчера за „Утро“ директорът на фирмата Борис Спасов. По думите му по време на инцидента в Корнойбург не е валял сняг и палубата не е била заледена.
Приятели на щурмана обясниха, че Алексиев има 42 години плавателен стаж по Дунав. През 2010 година се е пенсионирал в БРП, но е продължил да работи в параходството като капитан далечно плаване. Миналата година е напуснал фирмата и след като известно време почивал, е тръгнал да пътува с флотата на „Рубишипс Транспорт“.