Договорът за дарение на църквата „Всех Святих“ на Русенската митрополия вече е готов и имаме нагласата на 20 февруари, когато се навършват 137 години от освобождението на Русе, да го връчим на митрополит Наум, за да могат да влязат във владение официално. Това съобщи общинският лидер на БСП Божидар Йотов на пресконференция вчера, като обясни, че половин година са се забавили с документацията, тъй като, за да се прехвърли храмът в собственост на митрополията, е трябвало първо да бъде собственост на сдружението, което го е изградило с тази цел. Предстои да се довършат подовата настилка, иконостасът, за което са необходими около 300-400 хил. лева, и да остане само изографисването, което не е спешно. Има възможност църквата да дофинансира тези дейности по различни направления, включително и проекти, каза още Йотов.
По отношение на бюджета на общината той коментира, че има сериозна обвързаност между приходната и разходната част, която дава основание да се смята, че бюджетът е твърде балансиран. Удовлетворени са всички направления и дейности, тъй като има завишение в почти всички. Прави впечатление, че общинска администрация се съобразява с вижданията на останалите политически групи за направените предложения. Когато нещата са изгладени в процеса на работа, основно по комисиите, нормално е да свършим за по-кратко време една от най-важните сесии за годината. Ние сме конструктивна опозиция и когато нещата се изяснят и има виждания за добър завършек, това подчертава нашия конструктивизъм, коментира общинският съветник Йотов. 
По повод оттегленото за допълнителен дебат предложение на АБВ за облекчения при пътуванията в градския транспорт на пенсионери и ученици председателят на Общинския съвет Белоев каза, че ще се създаде работна група, ще се подготвят анализи и ще се търсят възможности в бюджета за решаване на този въпрос. Кметът обеща, че ще се направи обследване и ще започне ударен ремонт на тротоарите, а ние ще следим за изпълнението на тази задача. Наистина тротоарната мрежа не само в централната част, но и навсякъде, е в много лошо състояние, допълни още той. 
Извънредната сесия за бюджета в понеделник изключително бързо приключи и тя прави впечатление на хората, но явно от всичкото викане и спорене в предния мандат е имало някаква полза лично за мен, коментира общинският съветник Пенчо Милков. Той посочи, че бюджетът съдържа много обещания за политики в областта на общинската собственост, а програма „Спорт“ е доста завишена. Не ми хареса, че общинска администрация не е взела предвид ново правило в законодателството - служебното отписване на погасените по давност вземания. Общината има такива и те са в голям размер, но не е направила още разчети и не ги е отписала служебно, което създава предпоставка за голямо изменение на бюджета, когато тази законова норма, влязла в сила на първи януари, се съобрази, отбеляза Милков.