„Никола Манев е сериозно име в историята на русенския спорт. По-младите трудно ще се сетят вече за него, но той бе явление като спортист и треньор“, разказва пред „Утро“ почетният президент на русенския клуб по кану-каяк „Локомотив“ Тодор Бонев. 
Тази събота Спортното училище ще отвори врати за тържество по случай 80-ия рожден ден на Манев. 
„За любовта му към нашия спорт може да се съди по факта, че Никола бе първият, който измайстори каяк от дърво и промазан плат. После аз отворих работилница за каяци и канута, но това е друга история“, добавя Бонев.
Минал през скоковете с парашут и академичното гребане, Манев постига най-големите си успехи в кану-каяка. Силистренецът е национал в продължение на 8 години. През това време печели 11 медала от държавни първенства в стартовете на каякарите. Името му остава записано като участник в световни и европейски първенства. 
Първият му сериозен международен пробив е през 1956 година, когато в тандем с Бончо Бонев печели сребърен медал в популярната и до днес румънска регата „Снагов“. Четворката каяк с Манев, Бончо Бонев, Парашкев Парушев и Любен Орешаров пък се връща с бронзово отличие след старт в престижно състезание в полския град Бидгошч. Слага край на кариерата си като участник в легендарния квартет на „Локо“ /Русе/ с братята Бончо, Янко и Тодор Боневи.
После е дългогодишен и уважаван треньор в „Локомотив“.