От 15 до 26 февруари в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ ще се приемат заявления по схемата за държавна помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни семейства в резултат на природни бедствия. Общият размер на финансовия ресурс по схемата е 100 000 лв., съобщиха от фонда.
На подпомагане подлежат земеделски стопани, включени в регистъра на издадените констативни протоколи за унищожени от природни бедствия селскостопански животни и пчелни кошери и пчелни семейства през 2015 г., изготвен от МЗХ. Срокът за изплащане на помощта по одобрените заявления е до 15 март 2016 г. 
С решение на УС на ДФ „Земеделие“ годишният лихвен процент за новоотпусканите кредити от фонда е намален от 5 на 4 процента. Облекчените лихвени условия ще се прилагат по три инвестиционни схеми за кредитиране. От тях ще се възползват кандидатите по Кредитна схема за инвестиции в селското стопанство, която обхваща дейности по създаване, възстановяване и отглеждане на трайни насаждения и инвестиции в оранжерийното производство; създаване и оборудване на животновъдни ферми и закупуване на животни и инвентар.