Учени са установили, че майки, страдащи от затлъстяване и диабет три до четири пъти по-често раждат деца с аутизъм и други нарушения на психическото развитие.

Тези наблюдения на учените върху 3 000 семейства в САЩ бяха публикувани в специализираното списание "Pediatrics". "Нашето изследване показва, че заплахата от развитие на аутизъм присъства по време на развитие на плода в утробата на майката. За нас е важно да разберем как точно комбинацията диабет и затлъстяване води до влошено развитие на зародиша и на детето след раждането", казва Даниел Фалин от университета "Джон Хопкинс" в Балтимор. Фалин и колегите й са стигнали до изводите си, наблюдавайки 3 000 деца, родени през 1998 г. в Бостън.

По време на този мониторинг учените са събирали данни не само за здравето на децата, но и на техните родители. Проблемът, обяснява Фалин, е, че днес повече от 30% от младите и в средна възраст американки страдат от затлъстяване, а между 9 и 19% от тях са носители на диабет втори тип по време на бременността си или преди забременяване. Това показва, че в бъдеще в САЩ може да се очакват сериозни проблеми с деца с аутизъм или интелектуални разстройства. Засега учените не знаят какъв точно е механизмът, по който диабет и затлъстяване при майките, води до по-чести случаи на аутизъм. Предполага се, че диабетът предизвиква различни болестни състояния при майката и разстройства в хормоналната система.