България влошава с 0,9 точки резултата си в класацията на фондация Херитидж за икономическа свобода. С резултат от 65,9 точки страната ни пада от 55-то на 60-то място в класацията, в групата на умерено свободните държави.
Непосредствено преди нас е Албания със същия резултат, но страната подобрява класирането си в сравнение с предходната година.
За региона на Европа България е с 28-и резултат, като от партньорите ни от Европейския съюз (ЕС) по-назад в класацията в същата група остават Румъния (61-во място), Португалия (64-то място), Франция (75-то място), Италия (86-то място) и Словения (90-то място). Още по-назад, в групата на предимно несвободните държави, попадат Хърватия (103-то място) и Гърция (138-о място). От съседните ни държави Сърбия е класирана на 77-мо място, Македония е на 47-мо място, а Турция - на 79-то място.
За поредна година лидер в класацията е Хонконг с 88,6 точки, като резултатът на страната се влошава с 1 точка. Второто място е за Сингапур с 87,8 точки, като за една година е отчетено влошаване с 1,6 точки. Трета е Нова Зеландия с 81,6 точки. Топ пет се допълва от Швейцария и Австралия, а топ 10 - от Канада, Чили, Ирландия, Естония и Великобритания.
 От фондацията посочват, че корупцията остава сериозен проблем в България. ЕС се намеси на няколко пъти през 2014 г. заради опасения за неизгодна енергийна сделка и рухването на голяма банка, като и двата случая се разглеждат като резултат от незаконно, тайно споразумение между политическия и икономически елит, посочва се в доклада.
Корумпираната и непоследователна публична администрация слабата съдебна система и организираната престъпност продължават да възпрепятстват икономическите перспективи на България. Не са добре защитени и правата на собственост, допълва се в документа.