Бебета се лекуват в лоши условия в русенската болница, като отделението видимо не е ремонтирано от години. Това сигнализира притеснена майка в сайта първо в личния си блог, а след това тревогата й стигна и до традиционните медии.
„Това тук не е място, където деца могат спокойно да бъдат лекувани. Навсякъде е старо. Легла, чаршафи, дори да са изпрани, са просто ужасни. Хигиената изобщо не е на ниво“, разказва Милена Стоянджова-Павлова.
„Когато дойдохме първия ден, под съседното легло имаше терлик, когато си тръгнахме терликът все още си беше там, заедно с други мръсотии“.
„Има оплаквания и те са ежедневни“, признава пред камерата на Нова тв д-р Йосиф Новаков, и.д. директор на МБАЛ.
Милена е била в болницата с едногодишното си дете заради пневмония.
Мястото не е виждало ремонт от години. Новият директор също забелязва мухъла, разпадащите се мивки и старото оборудване.
„Състоянието не отговаря на изискванията, не е добро, всеки от нас би искал да живее в светла стая, с нужните удобства“, заявява д-р Новаков.
„Материалната база е неудовлетворяваща и за нас, персонала. Много ни е трудно да работим при тези условия. Много често се налага ние да се извиняваме на майката за условията, при които я настаняваме с детето и?“, заявява педиатърът д-р Мариана Новакова.
Заради съдебни спорове с онкодиспансера в града и липса на пари детското отделение все още не може да се премести в нова сграда. Така лекари и родители са принудени да се борят за здравето на малките пациенти в тези условия.