С писмена похвала за проявено хладнокръвие, съобразителност и решителност при изпълнение на служебните си задачи за спасяване живота на 86-годишен мъж от горящия му апартамент на ул.“Борисова“ 27 миналата събота призори бяха наградени вчера младшите инспектори в Първо РПУ Орфей Орфеев и Александър Павлов. Наградите им бяха връчени от началника на управлението гл.инспектор Пламен Първанов
В 3.56 часа на 23 януари се получава сигнал в дежурната на Областната дирекция на МВР за пожар в апартамент над бившия рибен магазин на светофара „Борисова“-“Скобелев“. На място веднага е изпратен патрул, който вижда гъст дим да излиза от терасата на четвъртия етаж. Двамата полицаи тръгват по стъпалата нагоре, където ги посрещат съседите, подали сигнала. Апартаментът е бил с метална врата, но Орфеев и колегата му успяват да я отворят и виждат лежащ на пода старец. Те го изнасят на ръце по стъпалата до входа на блока, след което се чува гръм, който избива остъклението на терасата. После се разбира, че е експлодирала газова бутилка.
Благодарение на смелата постъпка на двамата полицаи възрастният мъж оцеля, а в четвъртък е изписан от болницата в добро здраве.
В създалата се ситуация трябваше да проявим креативна мисъл и хладнокръвие, защото сигналът беше, че в горящото жилище има хора. В последствие пък разбрахме, че има и газова бутилка и трябваше да действаме бързо, каза вчера 32-годишният Орфей Орфеев.
Като полицаите се качват до етажа, мъж от горния апартамент им дава тръбен ключ, с който разбиват вратата. В това време идват двама пожарникари, които влизат в горящото жилище, вдигат падналия на земята старец и го предават на полицаите, а те го изнасят на ръце извън блока.
В крайна сметка спасяването на човешки живот е наше задължение и ние си изпълнихме дълга, без да очакваме похвали от ръководството на ОДМВР и благодарности от близките на 86-годишния мъж, посочи мл.инспектор Орфеев.
С колегата сме в екип от четири години и затова време станахме голям тандем, като винаги гледаме да изпълняваме качествено и по най-бързия начин задълженията си. Има много други случаи, в които сме били полезни на обществото, но това ни е работата, допълни 28-годишният Александър Павлов.