На какво се дължи увеличението на средствата за озеленяване в бюджета, повече зелени площи ли ще има, какво се предвижда, че залагаме по-голям разход. Това попита червеният общински съветник и бивш зам.-кмет Александър Неделчев на вчерашното заседание на комисията по бюджет и финанси, като посочи, че сумата е завишена от 1 523 000 лева на 1 964 000 лв. 
Шефката на общинската дирекция „Финансово-стопански дейности“ Емилия Пенева обясни, че има около 300 000 лева от миналата година, които не са разплатени през декември и трябва да се обезпечат през тази година. Тя посочи, че разходите са били утежнени от дейностите по изрязването на дърветата. 
Друг бивш зам.-кмет - Велизар Павлов от Реформаторския блок, продължи темата за озеленяването, като предложи клоните и храстите да се изкореняват, а не да се режат. Става въпрос за джунглите в района на „Метро“ и на входно-изходните пътни артерии. Това изисква повече пари, но пък териториите ще се облагородят и после ще се поддържат по-лесно, коментира той. Съветникът попита дали по улиците ще се кърпят само дупките или ще има средства за преасфалтирането на цели участъци, като даде пример с ул. „Духовно възраждане“, по която има множество тежки пропадания. Павлов засегна и темата за осветлението, като посочи, че на опасното кръстовище на магазин „Джъмбо“ осветлението прекъсва. 
Каквато и пръст да обработим, и да изкореним храстите, коренът е там, обясни зам.-кметът Димитър Наков и даде пример с първото изравняване на терена на площад „Батенберг, където без да се сади, храстът никне. Той коментира, че с изсичането се постига също добър ефект. 
По отношение на дупките зам.-кметът посочи, че ще започне обследване на цялата улична мрежа, ще се категоризират улиците и ще се дадат предписания от какъв ремонт се нуждаят, а следващата година ще се работи генерално. Наков припомни, че и през изминалата година е имало изцяло преасфалтирани участъци, но кърпежът ще продължи особено след обилния снеговалеж. 
Всяка година средствата в бюджета за ново осветление се увеличават. На „Джъмбо“ първо трябва да се оправи кръстовището, защото е проектирано така, че стават катастрофи. Предпочитам първо да светне града, а след това да си позволим лукса, ако има излишък, да направим осветление извън населената територия, каза зам.-кметът.