Закана за убийство, удари, псувни с мотика в ръце - така две съседски семейства в Долапите си спомнят далечния вече 3 август 2009 година. Заради тежкия конфликт тъст и зет бяха дадени на съд, а след 6-годишно размотаване на делото и гледането му от 6 съдебни състава, бяха постановени и окончателни присъди.
Всичко започнало с оплакване до кмета на Русе, че битият извършвал автотенекеджийски услуги без разрешение и нарушавал спокойствието в квартала. Заради това отношенията между семействата рязко се влошили. Напрежението ескалирало в августовския ден, докато мъжът, от когото се оплакали в Общината, си миел личния „Фолксваген Пасат“. Тогава доскорошният му приятел го наближил със своя джип „Сузуки“ и го питал дали знае нещо за другата му кола, която била надраскана. Въпреки че казал, че няма представа за случилото се, мъжът отнесъл юмрук в лицето, от който се строполил на земята. Ударите и ритниците продължили и докато бил проснат на улицата, а подкрепа в псувните и юмруците била оказана и от неговия тъст. Боят бил прекратен от очевидци, но с това конфликтът не бил потушен.
Зетят се качил в колата си и с думите „ей сега ще видиш какво ще стане“ се засилил към колата на съседа и умишлено я блъснал. На място дошли близки на нападнатия, които на свой ред били посрещнати с псувни, вулгарни изрази и с крясъци, че ще бъдат избити. Зетят грабнал и мотика, с която тръгнал срещу приятелката на врага си. В какофонията обаче някой успял да дръпне жената, а друг взел мотиката от ръцете на озверелия мъж. Въпреки това той продължил да крещи, че ще ги изсели и избие, ще им запали къщата и че той бил човекът с парите.
От инстанция на инстанция делото за тежкия конфликт стигна до Върховния касационен съд, който го прати обратно за решаване на русенско ниво. Окръжните съдии сметнаха, че тъстът и зетят трябва да бъдат наказани за сериозните бой и закани, адвокатът им заяви, че процесът срещу тях бил нагласен - теория, която съдът определи като невъздържана квалификация срещу органите и процесуалните субекти от всички фази на делото и не сметна за нужно да я опровергава. В крайна сметка огненият зет чу присъда от 4 месеца условно с 3 години изпитателен срок, а тъстът му бе наказан с глоба от 1000 лева. Толкова ще трябва да платят и на набития си неприятел като обезщетение, а за страха от разправата с мотика неговата любима трябва да бъде компенсирана с 500 лева.