Регионалната здравна инспекция оцелява в условия, в които не живеят и задържаните за кражби и други престъпления в ареста.
Бараките, в които от 30 години се помещава службата на бул.“Придунавски“ 68, текат. Вчера сутринта служителките в отдел „Радиационен контрол“ намерили лабораторията си плувнала във вода и близо 2 часа са подсушавали пода, след което сложили кофи и празни 10-литрови бутилки, за да събират водата от течовете. Таванът в съседното помещение пък е подгизнал и на места мазилката е паднала
Лабораторията за микробиологични изследвания и Кабинетът за анонимно изследване за СПИН се намират в 100-годишна сграда на бул.“Скобелев“, която изобщо не може да се отопли с допотопните акумулиращи печки в нея. Поради липса на пари за отопление те работят по четири часа на денонощие и при сибирския студ, който скова града от началото на месеца, лаборантките работят при температури малко над нулата.
Положението става все по-отчайващо и трагично. Държавата от 10 години ни прехвърли сградата на бившата Военна болница, но ремонтът там все не може и не може да завърши поради липса на пари, каза вчера директорът на РЗИ д-р Маргарита Николова. Досега са похарчени 3.5 млн.лева, но това, което е направено, също се руши и се нуждае от нов ремонт. За него също трябват пари, а отделно са необходими още 1 300 000 лева за оборудване на лабораториите и на останалите отдели в сградата, посочи д-р Николова. Тя е изготвила справка за разходите до момента по искане от Министерството на здравеопазването, но дали в скоро време ще се отпуснат средства за довършителните дейности, не се знае. 
От всичките 28 регионални здравни инспекции в страната, само ние сме без сграда и всяко лято само правим козметични ремонти на петте сгради, в които е разположена русенската инспекция, уточни д-р Николова.