Опасни ли са бежанците идващи от Сирия? До къде може да стигне вълната от емигранти? Контролирано ли прииждат хора от Ирак, Афганистан и Сирия към Европа? Това бяха само част от въпросите, които задаваха ученици от МГ „Баба Тонка“ към журналистката Елена Йончева, която гостува по покана на гимназията и в открит час разказа за журналистическите си перипетии снимайки документални филми в тази част на света, съобщи arenamedia.net.
Основен акцент от гостуването бе показването на част от филма „Сирия - бунтовниците от Алепо“, който предизвика дискусия. В лентата Елена Йончева представя фронтовата линия в града - Свободната сирийска армия и правителствените сили. Позицията на бунтовниците е, че искат да живеят свободно, да няма корупция, да имат по-високи доходи, борят се да имат демокрация, но по законите на шериата.
Според журналистката генезисът на конфликта в Сирия е в транзита на газ от Иран и Катар за Западна Европа. Единият газопровод е трябвало да мине от Иран през Сирия с директен излаз на Средиземно море. Другото трасе на газопровода е започвало от Катар и през Турция е трябвало да стигне до ЕС.
Това е второто гостуване на известна личност в училището, сподели директорът Митко Кунчев. Преди месец, по инициатива на клуб „Дебати“ гостува бившият просветен министър Даниел Вълчев.