Премиерната прожекция на документалния филм за легендарната русенка Баба Тонка ще могат да видят русенци в деня, когато градът ще отбележи 136 години от Освобождението си от турско робство. Филмът е продукция на Българската национална телевизия, а сценаристи са Веселина Антонова и Детелина Каменова. Лентата е създадена по новата книга на историчката Антонова за русенската героиня „Портрет в сепия“, издадена преди година от издателство „Авангард принт“. В него са привлечени за участие и студенти от Историческия факултет на Софийския университет „Св.Климент Охридски“.
Русенци ще видят филма в зала „Европа“ на Доходното здание на 20 февруари от 18 часа. Седмица по-късно, на 27 февруари, се очаква да се състои премиерата на лентата в София.
Преди прожекцията в Деня на освобождението на Русе в Пантеона на възрожденците ще се състои тържествената церемония за празника. Слово ще произнесе кметът Пламен Стоилов, а заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата ще отслужи архимандрит Виктор, протосингел на Русенската митрополия. В края на церемонията пред вечния огън ще бъдат поднесени венци и цветя.