След 5 часа дебати Общинският съвет прие новия бюджет на Русе без изменения, макар че опозицията направи 11 предложения за промени.
Нито Св.Валентин, нито Трифон Зарезан изкушиха съветниците по-набързо да свършат заседанието. Затова пък покровителите на любовта и виното повлияха тонът на управляващи и опозиция да бъде по-благ. Нещо повече, от раз мнозинството прие речите от трибуната за бюджета да бъдат по 5 минути, а не обичайните 3.
Както предварително бе обявено, Реформаторският блок и ВМРО настояха за по-високи заплати на медицинските сестри и педагозите в детските ясли и за решаване на проблема с „четириъгълника на мизерията“ зад Доходното здание.
Тази година увеличихме от 1 януари с 25 лева възнагражденията на всички 99 сестри и те вече са 485 лева. За да станат 520 лева, са нужни още 100 000 лева, коментира кметът Стоилов. Той увери, че това е ангажимент, за който търси решение. Увеличението най-вероятно щяло да се случи през април, но преди това трябвало да се оптимизира числеността, защото сега щатът в яслите бил раздут и мнозина от сестрите били в пенсионна възраст. Едновременно с това Общината щяла да търси пари и за увеличение с по 10 лева на заплатите на училищните сестри. Така те ще стигнат заветните 520 лева. Докато обаче не стане ясно, че парите са налице, Пламен Стоилов не можел да приеме увеличението да стане част от бюджета.
По повод Старата полиция и недовършения подземен  паркинг кметът се съгласи с изводите на опозицията, но отбеляза, че не намира за разумно над подземните гаражи да се прави площадка. Необходимите 8 млн. лева за довършване на Доходното щели да се търсят като целево финансиране от държавата, а до 2015 -а паркингът щял да бъде готов. Тази година в бюджета били заложени пари само за препроектирането му. За бившата полиция на този етап бил възможен само защитният екран. Иначе ще се търси инвеститор, за което Общината имала разбирането и на съсобственика.
По време на дебатите стана дума и за Спортната зала и подземните гаражи. Кметът Пламен Стоилов сподели, че за гаражите вероятно ще се търсят пари по програма „Джесика“, а би могло строежът им да се замрази на кота нула, за да се изгради прилежащата на залата инфраструктура във връзка с домакинството на европейското първенство по волейбол, за което Русе има претенции.
БСП също направиха своите предложения. Александър Неделчев поиска с над 1 млн. лева да се завишат приходите от наеми, такси, продажби. Администрацията обаче бе категорична, това не е реалистично. През миналата година от такса смет например били събрани 1,9 млн. лева недобори, така че със сигурност в тази част приходите щели да паднат.
Червените съветници настояха още парите за достъпна среда за инвалиди да скочат от 10 000 на 50 000 лева.
При всяко ново проектиране се залагат пари за достъпна среда, но сега приоритет е паспортизирането на обществените сгради, защото то трябва да приключи тази година. В бюджета за тази цел има 180 000 лева, но те няма да стигнат до никъде, отвърна администрацията.
БСП пледира също да се вдигнат парите за читалища, пенсионерски клубове съответно с 22 000 и с 15 000 лева. Арх. Алексиева поиска в бюджета да влезе и сума от 20 хил. лева за военен мемориал във връзка с годишнината от Втората световна война. Председател съм на инициативния комитет, така че средства ще намерим, но няма как да ги впишем в бюджета, обясни кметът Стоилов.
Голяма дискусия предизвика снегопочистването. Съветниците заявиха, че то не е на ниво, докато зам.-кметът Свилен Иванов вади факти и цифри, за да докаже обратното.
Искането на БСП да се вдигне субсидията за картите в градския транспорт на пенсионери, ученици и инвалиди почти щеше да скара управляващи и опозиция, но се размина само с иронични реплики. Зам.-кметът Свилен Иванов обоснова отказа с това, че Общината тази година за разлика от други градове е успяла да спаси държавната субсидия. С нейна помощ и общинска добавка поевтиняването е 50%, заяви той.
По време на петчасовите дебати бяха повдигнати и мното други теми. На обвиненията на опозицията, че бюджетът е „мързелив“, администрацията отговори, че предпочита да гледа реалистично, без розови очила.
След 20-минутна почивка на финала 11-те предложения на опозицията бяха гласувани едно по едно, но така и не бяха приети. Само петима гласуваха против и още толкова се въздържаха, останалите 32-ма подкрепиха бюджета в първоначалния му вид.