Изтекъл пропан-бутан от готварска бутилка се взриви в жилище на третия етаж в блок на ул.“Иван Ведър“ 14. Пламъците от бутилката са причинили около 20% изгаряния на 74-годишен мъж, а взривната вълна е избила дограмата от ПВЦ на терасата в кухнята и стъклата на хола. Пострадалият бай Димитър е откаран в болницата с изгаряния по лицето, ръцете и гърдите. След обработване на раните дядото е настанен в Интензивно хирургично отделение с опасност за живота, въпреки че е контактен.
Инцидентът станал малко преди 10 часа, когато стопанинът понечил да запали котлон за готвене. последвал силен гръм, а дрехите на мъжа се подпалили. Съпругата му, която била в другата стая, излязла в коридора и се развикала.
На помощ се притекъл смелият и решителен съсед Живко Петров.
Чух силен тътен, после апартаментът ми се разтресе като при земетресение, имаше и викове за помощ. Веднага излязох в коридора, а срещу мен бай Димитър, целия в пламъци. Загасих го с жилетката си и като влязох в кухнята му, гледам газовата бутилка гори. Пуснах чешмата и започнах да заливам пламъците с вода. След това изнесох бутилката извън блока. Извадих и бай Димитър, който беше обгорен по лицето и ръцета и чак тогава се обадих на тел.112, разказа Живко Петров.
На място за четири минути пристигнали три екипа на пожарната и линейка, но самоотверженият съсед вече бил загасил пожара, затова огнеборците само помогнали на стареца да се качи в линейката. На съпругата му е извършен преглед на място, но тя е без наранявания.
По първоначални данни инцидентът е заради неправилно монтиран редуцил вентил на готварската бутилка, при което се получило коварното и много опасно изтичане на газ.