Изобретателността на телефонните измамници за пореден път подхранва предположенията, че зад необразованите мургави примитиви стоят добре образовани, съобразителни и креативни хора, които обучават изпълнителите на все по-успешни техники за измъкване на пари от състрадателни и наивни старци.
В понеделник около обед домашният телефон на живеещ заедно с 83-годишната си майка 47-годишен русенец звъннал непознат глас, който поканил от името на „Енерго Про“ мъжа незабавно да отиде до офиса заради „проблеми с партидата“ и необходимост от спешно подписване на договор за подмяна на електромера. 
Мъжът веднага хукнал да оправя документите и малко по-късно телефонът в дома му отново звъннал. Слушалката вече вдигнала бабата, която със свито сърце чула новината, че синът й току-що бил блъснат от кола на улицата и е откаран по спешност в болницата.
За лечението му трябват много пари, така че давай каквото имаш, за да не губим време и да не изтървем човека, настоявал гласът.
Бабата казала, че разполага само с 1000 лева и получила разпореждане да не затваря телефона, докато пред вратата й не дойде човек да ги вземе. След 10 минути тя дала 1000 лева на непознат.
След половин час синът й се върнал жив и здрав, само малко ядосан, че никой в Енергото не го бил викал и  и така семейството разбрало, че е станало жертва на сложна престъпна комбинация.
Същия ден била извършена и друга измама. Този път на домашния телефон на 85-годишна жена се обадил мъж, който се представил за управител на фирма за продажба на радиатори. Той обяснил, че синът й е капарирал 6 радиатора за 11 000 лева, но трябват още толкова, защото стоката е пристигнала и предстои ревизия, а парите ги няма. Така бабата дала на изпратен от „магазина“ мъж 4850 лева, а после се свързала със сина си и разбрала, че няма да се топли на нови радиатори, а ще пие една студена вода.