До месец състав на Русенския административен съд ще прецени дали възнагражденията на кметовете в община Ветово са определени в синхрон със закона и разпоредбите.
До дело се стигна, след като Общинският съвет реши тримата кметове да вземат минималните възнаграждения, които законът предвижда. Докато кметовете на Смирненски, Глоджево и Кривня, които са кадри на ДПС, се разписват срещу тавана на възможните за поста заплати. Оспорването дойде от общинския кмет Георги Георгиев, кметиците на Сеново и Писанец Инна Георгиева и Виолета Неделчева, които смятат орязването на заплатите им за наказателна акция. Решението за възнагражденията бе оспорвано и от областния управител Стефко Бурджиев. 
Впечатление направи, че идеята за приетия размер на възнагражденията дойде от общинския съветник и неуспял кандидат за кмет от ГЕРБ Димитър Денев, който вчера проследи съдебното заседание отблизо. Предложението му бе топло посрещнато от председателствания от друг неуспял кандидат за кмет -  д-р Мехмед Мехмед от ДПС, Общински съвет. Така от 23 ноември общинският кмет от местната коалиция „Бъдеще за всички“ Георгиев взема 730 лева, кметицата на Сеново от БСП - 390 лева, а колежката й в Писанец, също издигната от местната коалиция - 380 лева. На другия полюс са управниците в Глоджево и Смирненски Илхан Абтиходжев и Салих Салиев, които се разписват срещу 1650 лева, а колегата им в Кривня взема 1400 лева. Тримата вчера участваха в процеса като заинтересовани страни и посочиха, че според тях заплатите са определени правилно.
Същественият порок е, че решението на Общинския съвет е взето без всякаква обосновка и мотиви и не става ясно защо са приети точно такива заплати, обърна се към съда адвокатът на „наказаните“ кметове. И даде пример, че не са взети под внимание нито броят на хората, които живеят в управляваните населени места, нито натовареността на кмета в тях. Как може например кметът на Смирненски да взема два пъти повече от общинския кмет, попита риторично юристът. Той посочи и, че заплатите се предлагат от кмета, а не от Общинския съвет, както е станало в случая.
Адвокатите на Общинския съвет обаче заявиха, че определените заплати се вписват изцяло в границите, които законът предвижда и са гласувани правилно. Самият председател на съвета д-р Мехмед обърна внимание, че никъде в закона не са разписани изисквания, които казват, че възнагражденията се определят на база натовареност. Той контрира и областната управа, като попита колко кметове са мотивирали предложените от тях заплати и дали има друг случай, при който такива спорове са стигнали до съд.   
Какъв ще е изходът от спора на първа инстанция предстои да реши съдът до месец.