На девет години затвор, които заради направените самопризнания се стопиха на шест години, бе осъден вчера 45-годишният автомонтьор Тодор Куманов. Той стигна до съд, след като на 7 март 2015 година помете с висока скорост и 1.94 промила алкохол на пешеходна пътека 53-годишната Милка Р., качи тялото й на капака на новозакупеното си „Волво“, а след като трупът й падна на пътното платно, той го заобиколи и избяга. Сред най-фрапиращите обстоятелства на тежката катастрофа на входа на Русе откъм Разград, прокуратурата посочи факта, че Тодор е возил на предната седалка своя 10-годишен син.
Впрочем за безцеремонните и арогантни нарушения на купищата правила на пътя прокуратурата поиска шофьорът да бъде осъден на 12 години затвор, които заради съкратения процес да бъдат намалени на 8 години. Състав на Русенския окръжен съд обаче го наказа на 6 години и вероятно обвинението ще оспори присъдата и пред по-горна инстанция. Двете дъщери, майката и съпругът на загиналата пешеходка пък настояха за максималната 15-годишна присъда. Четиримата почернени наследници бяха конституирани като частни обвинители, а отделно водят дело за обезщетение след смъртта на Милка. 
Катастрофата е станала на прав участък на бул.“Христо Ботев“, на сигнализирана, маркирана и осветена пешеходна пътека, която е показвала зелена светлина за пресичане на минувачи. Шофьорът е имал видимост от 100 метра и дори докато се е движил с 82 км/ч, въпреки разрешените в града 50 км/ч, е можел да спре и да предотврати удара и смъртта на пешеходката. Тук обаче своята роля е изиграл изпитият алкохол, около 200 грама водка, който е забавил реакциите му и е нарушил съобразителността му, посочи прокуратурата.
Впрочем Тодор се връщал от Беловец, откъде купил червеното „Волво“. Макар шофьорската му книжка да била изтекла още преди 3 години, той не се притеснявал да сяда зад волана, дори и да вози детето си. Колата пък нямала валиден годишен технически преглед. Самият Тодор е лежал в затвора преди години и има общо 5 присъди, но вече е реабилитиран и се води неосъждан.
Във фаталния ден автомонтьорът се върнал към криминалното си минало. Двама души, които също щели да пресичат булеварда между кварталите „Чародейка“ и „Дружба“3, видели как Милка натиснала бутона, с който да задейства светофарната уредба, за да светне зелена светлина и тя да пресече. Пътят й обаче бил пресечен от фучащото с над 80 км/ч „Волво“, което не намалило скоростта, а директно я помело, а шофьорът заобиколил тялото й и избягал от мястото на инцидента. В 19.10 часа свидетели подали сигнал на тел.112, а виновният водач се скрил в дома на сестра си в местността „Хаджигеновата чешма“. Там изпил още около 200 грама водка, а два часа и половина по-късно сестра му набрала тел.112, за да съобщи за избягалия шофьор. След полунощ алкохолът в кръвта на Тодор бил 2.26 промила. 
Според прокуратурата случаят е особено тежък и затова Тодор заслужава по-сурово наказание. 
Почти всеки ден стават катастрофи със смъртни случаи вследствие на шофиране след употреба на алкохол. С налагането на тежко наказание на Тодор ще се постигне генерална превенция - обществото ще е информирано, че подобни престъпления няма да бъдат ненаказани, обърна се към съда прокуратурата.    
Такова арогантно неспазване на правилата за движение и груби нарушения не се случва често. Бягството от мястото на инцидента според нас е, за да се маскира употребата на алкохол, посочи адвокатът на близките на загиналата и също апелира да се постанови присъда, с която обществото да почувства справедливост.
Адвокатът на Тодор обаче бе категоричен, че квалификацията на случая като особено тежък не е правилна. Освен това посочи, че мъжът е променил коренно живота си след последната си присъда, създал е 2 деца, работел е като автомонтьор и се грижи за семейството си. Напуснал мястото на инцидента само защото синът му бил в стрес и искал първо да помисли за него - да го остави на сигурно място при близки, след което да се предаде на полицията. Освен това защитникът заяви, че ако не е било съдействието от страна на Тодор и неговите самопризнания, изключително трудно разследването е щяло да стигне до него. И даде пример, че мъжът е можело да използва майсторските си умения и да ремонтира колата като заличи следите от катастрофата.
Прокуратурата пък контрира не само че случаят е тежък, но и че в някои държави в Европа може да се разглежда и накаже като убийство.
В крайна сметка съдът прие, че катастрофата е особено тежко престъпление, но оправда Тодор, че е бил неправоспособен водач като посочи, че просто не е имал валидна шофьорска книжка. Присъдата може да се обжалва.
Делото вчера отново бе съпроводено от недоволството на близките на Тодор, които обвиниха „Утро“ като единствената присъствала медия на заседанието, че прави сензации от случая и ги наранява. За чувствата и страданията на близките на жертвата никой не каза нито дума.