Русе изпрати най-студения ден, откакто се води статистика за измерените температури, съобщиха специалистите от метеорологичната станция на АППД. Данните се събират от 1961 година и досега никога на този ден не е достиган вчерашният студ от минус 16.6 градуса, измерени между 5 и 7 часа сутринта. Много близо до тази стойност е бил 24 януари 2006 година, когато градусите са били минус 16.5.
Прогнозата на синоптиците е днес да е последният мразовит ден, като термометрите ще покачат най-много до минус осем градуса, а през нощта ще паднат до минус 16. От утре започва затопляне и през следващите 10 дни, като се очаква градусите през дена да се движат от 0 до плюс 3, а на 2 февруари да стигнат плюс 5.
Въпреки прогнозираното затопляне опасността от ледоход от Силистра към Русе още не е отминала, посочи изпълнителният директор на АППД капитан далечно плаване Павлин Цонев. Поради това хидрографският кораб „Вит“ от днес започва да прибира част от шамандурите като предпазна мярка да не бъдат повлечени от ледени късове.