Бившият световен шампион Жак Вилньов се изказа изключително остро срещу новите правила във Формула 1 и цялото състояние на спорта.

Канадецът не е доволен от тенденцията за  налагане на множество ограничения на мощността на болидите. Освен това той смята, че с напредване на технологиите значението на пилотските умения значително намалява и това обезсмисля идеята на състезаването.

"Притеснен съм за състоянието на Формула 1, надявам се да не съм прав", коментира Вильов, който все още продължава да посещава състезания като телевизионен анализатор.

"Не разбирам какво се опитват да направят. Не разбирам концепцията. Формула 1 вече не е епична. Пилотите не са герои".

"Проблемът е, че промените са направени по изкуствен начин и това не работи. Може да е интересно за 6 месеца и след това омръзва на всички. И след като веднъж започнеш да променяш изкуствено правилата, трябва да го правиш отново и отново до точката, в която няма истинско състезание".

Вилньов визира някои от новите правила за 2014-та година, но посочи, че тенденцията е започнала още през 2011-та година с въвеждането на ДРС.

"С правилата за двигателите, всичко е толкова ограничено, че това вече не е Формула 1. Няма нищо специално".

"Спестяването на гориво е хубаво и в миналото бе страхотно. Но сега вече не го правят пилотите. Всичко се прави електронно. Седиш си и системата пести гориво за теб. А това убива смисъла".

"Епичността е извадена от Формула 1. Изпреварванията стават защото натискаш бутон, а не защото си направил специална маневра".

"Те просто се опитват да угодят на грешните хора. Опитват се да угодят на зелените. Но Формула 1 никога не е била зелена, така че няма смисъл изобщо да се опитва. Това дава добър имидж пред парламентите и правителствата, но просто вече не е Формула 1".

"Освен това те опитват да привлекат по-младите фенове, които не могат да запазят дълго внимание и искат изпреварване на всеки две секунди. Дори и да е ужасно изпреварване, защото те не го разбират".

"Аз съм от натуралните и обичам спорта. Обичах 60-те и 70-те, когато феновете се наслаждаваха на състезанията дори и когато финишираха само 4 коли и бяха разделени от 2 обиколки".

"Тогава се уважаваше това, което пилотите правеха. Сега се правят много решения, които не помагат на Формула 1 в дългосрочен план".