73-годишният Марин Колев за шести пореден път бе преизбран за Главен дядо на уникалния празник в сливополското село Черешово Дядовден. По традиция Дядото беше окъпан на селската чешма, а след това тържеството продължи в читалището, където бе организирана богата програма, а шеговитото мерене на промилите на участниците се извършваше както всяка година не с дрегер, а със скороговорката „Сухо шише се суши на шосе“. Неписаният закон гласи който заплете езика, да спира пиенето и да почне отново, след като издържи поправителен изпит.
Дядовден е измислен преди повече от половин век от жителите на Черешово Дамян Хаджийски и Милчо Станчев. Докато се оплаквали в кръчмата как жените се забавлявали на Бабинден и ги пренебрегвали, двамата решили, че не е лошо да си направят Дядовден, в който да не участват жените. Така празникът минавал години наред без участието на нежните половинки, но накрая на мъжете им доскучало и разрешили на жените да се включат, разказват черешовчани.
Дядото трябва да е весел, да е кореняк и да има внуци. Това са основните изисквания към председателя на клуба на дядовците.
Гости на празника бяха кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов и зам.областният управител Станимир Станчев.