Даритерска кампания ще помага на НУИ „Проф.Веселин Стоянов“ да обнови инструментите си. Елитното училище, което е открило, насърчило и развило много таланти от световна класа, и чиито възпитаници жънат успехи и аплодисменти по целия свят, не е купувало нов инструмент от 50 години. 
Делегираният бюджет не предвижда възможност нито да купим ново пиано, нито да подменим механиката на някои от старите инструменти, посочи директорката Мария Дуканова.
Затова със съдействието на общинската фондация „Русе - град на свободния дух“ се подема благотворителна кампания за събиране на средства за нови инструменти. Фондацията ще отвори специална банкова сметка, а първата вноска ще бъде от фондацията, каза председателят на „Русе - град на свободния дух“ и зам.-кмет Страхил Карапчански, като уточни, че сумата ще бъде 10 000 лева. 
За неотложната подмяна на механиката на големия роял „Steinway“ в зала „Русе“ са необходими поне 5000 евро, обясни Дуканова. Нужен е нов роял за концертната зала на училището, цената е около 70 000 евро. Искаме поетапно да подновим и 25-те стари немски пиана, като за всяко от тях са нужни по 500 евро, освен това вече е време да бракуваме амортизираните руски пиана и да купим нови, каза директорката. И припомни, че с пианата работят всички в училище - не само клавиристите, но и балетистите, както и всички останали в НУИ. 
Големият български флейтист Георги Спасов, който в момента прави дарителски майсторски клас с ученици от НУИ, научил за предстоящата кампания и също е изявил желание да се включи.
Надяваме се да възродим меценатството в Русе, благодарение на което тук са се случвали толкова стойностни събития, каза Мария Дуканова.