Двуметрова моруна, препарирана през 60-те години на миналия век от русенеца Иван Хаджииванов, украсява уникалния аквариум за сладководни риби, единствен по рода си и по размерите си в България.
Вчера обитателите на шестте отделни резервоара, побиращи 65 тона вода, бяха официално представени пред журналисти. На специално внимание се радваха малките чиги - те са един от най-древните видове, съвременници на динозаврите, обясни вчера завеждащият отдел „Природа“ Венцислав Петков. Той разказа, че чигите и есетрите в Екомузея са купени от развъдници, докато повечето от останалите риби са автентични диви речни обитатели. Рибите са били настанени в специални карантинни аквариуми, докато русенските художници Даниел Кънчев и Ясен Тодоров са оформили интериорите - с парчета от потънала лодка тутраканка, стена от римска крепост и керамична съдина, с преплетени кореница и затънали дънери. 
Рибите са много чувствителни създания, особено силно реагират на стресови ситуации, разказа Петков. Според него дори обикновеното хващане на рибата и преместването й от едно място на друго вече причинява дискомфорт, а той може да отключи ред болести и дори да доведе до инфаркт. Така погинала щука, която не понесла смяната на средата и не дочакала настаняването си пред витринните стъкла на аквариума. 
На всеки две седмици се подменя по една трета от водата в аквариумите, обясни Венцеслав Петков. Новата вода преминава през 20-тонна филтрираща система, която на три нива прави пречистване първо с механичен филтър, след това с биологичен, а накрая и с UV филтър. Сега няма нужда от затопляне, но през лятото ще се наложи да охлаждаме водата до обичайните за рибите 23-24 градуса, каза специалистът. Той поясни, че рибите са на специален хранителен режим, като храната за тях се доставя дори от САЩ. 
В единия от аквариумите рибите са изцяло уловени и донесени в музея от русенци, добави Петков. Имало случаи, когато природолюбители наблюдавали рибарите по брега на Дунава и настоявали уловът вместо да отиде в тигана, да бъде отнесен в Екомузея. 
Не връщаме никого, увери Венцеслав Петков. И разказа за програмата, която в музея са подхванали от известно време насам, като спасяват нежелани или станали излишни домашни любимци. Като северноамериканските червенобузи костенурки, които са над дузина и си имат специална витрина в аквариума. Истината е, че оттук са минали над 120 костенурки, голяма част ние подаряваме на хора, които искат да ги отглеждат у дома, каза Петков. И разказа как преди време в русенска детска градина си направили зоокът - като купили таралеж, костенурка, няколко папагала и „малка сладка игуанка“. Не минало много време и игуанката пораснала до метър и двадесет, таралежът се оказало, че „цапа“, а папагалите много ядат и цвърчат. Друга русенка пък си купила ноктеста жаба, която в магазина била голяма колкото монетка, но за месец пораснала и ... започнала да квака! Обадиха ни се, а ние взехме животните, спасихме ги и след това ги раздадохме на хора, които искат да ги отглеждат, каза Петков.