Ремонтът и реставрацията на вероятно най-старата русенска къща, строена през 1850 година, е възможно да започне до два месеца. Това съобщи за „Утро“ Николай Нанов, който ръководи русенското представителство на ЦИОНЕС - Център за изследване в областта на наследството, етносите и сигурността. Въпросната постройка, намираща се в комплекса на улица „Витоша“ 18, половината от който представлява ателиета на майсторите от Дунавската задруга на народните художествени занаяти, бе дадена за безвъзмездно ползване на ЦИОНЕС. Това стана с решение на Общинския съвет през есента на 2014 година, а половин година по-късно, през месец май 2015 г. бе подписан и договорът между общината и центъра. След това започна работата по изготвянето на проекта за ремонта и реставрацията. 
На 11 януари внесoхме готовия проект в Министерството на културата, каза Николай Нанов, като добави, че проектът е направен от арх.Ангел Ангелов и негов екип, като всички са се справили перфектно със задачата. Оттук нататък предстои в законовия двумесечен срок да се получи резолюцията от Министерството на културата - положителна, както се надява Нанов. И да се пристъпи към същинската работа. 
В двора предстои да се подменят плочите
които в момента покриват свободното пространство. Ще поставим известните като еленски или тревненски плочи, които максимално да доближават атмосферата до автентичната от времето, когато е била строена сградата, обяснява Нанов. В сградата ще бъдат направени цялостен ремонт и реставрация. 
Както „Утро“ е писал неколкократно, в тази къща са запазени уникални резбовани тавани, направени от изкусен тревненски майстор преди повече от век и половина. И пак „Утро“ много пъти е бил тревога, че старинната постройка, която в момента е на практика необитаема и неизползваема, дъждовете и времето съсипват невероятните богатства, създадени от ръцете на някогашните майстори. Дюшемето на много места е прогнило и е опасно, стълбите са пострадали сериозно, влагата се просмуква по тавана и по стените... 
В проекта, подготвен от арх.Ангелов, е предвидено всички проблеми да бъдат решени, като заедно с това на места да бъде направена реставрация на столетното богатство. Ще бъде подменена дограмата, ще сменим дюшемето, обяснява Николай Нанов. Според него по-специално внимание ще бъде обърнато на помещенията 
на втория етаж, където гредите са били редени на три реда
Трябва да се види кои от тях са прогнили и много внимателно да бъдат подменени, като се запази конструкцията, убеден е Нанов. 
Той се надява отговорът от Министерството на културата да дойде в законния срок, за да може при първа възможност, когато времето позволи, да започнат строителните работи. Около година ще продължи ремонтът, така че ако всичко върви според плановете, би трябвало след година да отвори официално врати Културно-информационният център ЦИОНЕС, който всъщност фигурира в договора на центъра и общината като цел. 
На първия етаж в дясната част на сградата ще бъде разположена зала за постоянна изложба-базар, в която доминантата ще бъдат творби на майсторите от Дунавската задруга. Сътрудничеството ни със задругата вече е факт и се надяваме, че то ще се развива все по-мащабно, още повече, че именно майсторите са пазители на народните традиции, които за нас също са от изключително значение, обяснява Николай Нанов. Горе вдясно ще бъде 
салонът за камерни концерти и културни прояви
Там ще могат да се изявяват млади таланти, например от Националното училище по изкуствата, които ще свирят, пеят или рисуват пред публика от ценители. Пак там ще се правят и презентации на книги, литературни вечери, творчески срещи и други подобни събития. Тази зала, горе вдясно по стълбите, ще се използва също за обучения, за неголеми семинари. На горния етаж, но от лявата страна, ще се намира офисът на центъра и приемна за гости. А на долния етаж от лявата страна ще бъде обособена неголяма по размери конферентна зала и малка библиотека. 
Така стъпка по стъпка, при това заедно с Дунавската задруга, ще вървим към разширяване на творческите посоки и оживяването на това уникално русенско пространство, казва Николай Нанов. В двора се предвижда също да има разнообразни артистични изяви, особено през лятото. Постепенно 
адресът „Витоша“ 18 ще стане притегателен център и за туристи - български и чужди
които тук ще могат да се озоват в автентична българска възрожденска обстановка, в която обаче ще се запознаят с прекрасните образци на художество, които майсторят дърворезбарите, майсторите на ковано желязо, кожа, кукли, бродерии и дантели. Така мястото ще се превърне в истинска туристическа атракция, от каквато Русе определено има нужда, но има и възможности да го направи, коментира русенецът. 
Това е първият такъв културен център, който ЦИОНЕС прави в страната. Русе е избран за това не само защото е възможно най-подходящият български град за подобно пионерство, но и защото един от представителите на ЦИОНЕС, бизнесменът Александър Чакмаков, който в повечето от случаите играе ролята на ктитор, има категоричен сантимент към града на своята майка. Очаква се русенският културен център да докаже своята виталност, а след него да се създадат подобни центрове и в София, Пловдив и другаде, обясняват от ЦИОНЕС. И припомнят, че това е пети дарителски проект с русенски адрес. 
Първият е бил дарителският жест от юни 2008 година
при който са отпуснати 15 хиляди лева за закупуване на медна лента за изработването на купола на храма „Всех Святих“. След това е изградената изцяло със средства на ЦИОНЕС спортна зала в село Пиргово, както и ремонтът на църквата в същото село. Четвъртият жест е заплащането на хонорара на скулптора Георги Чапкънов за изработката на бюст-паметника на нобеловия лауреат за литература Елиас Канети, който бе открит официално през юли миналата година. 
Всичко това красноречиво говори за последователност в сферата на културните проекти, убеден е Николай Нанов, който е регионалният представител на ЦИОНЕС за Русе. Той се надява нищо да не попречи на осъществяването на новия проект. В това число и разрешаването на казуса с пенсионерския клуб, който в момента заема една част от сградата на „Витоша“ 18. Завчера на среща с ръководството на клуба Нанов е напомнил, че наближава началото на ремонтните дейности, така че идва и моментът пенсионерите да освободят помещението, което продължават да заемат и след подписването на договора между общината и ЦИОНЕС. 
Нанов обявил на клуба, че до 1 март трябва да се изнесат от сградата, където предстоят строителни работи. И им напомнил, че от общината ще предоставят за възрастните хора помещение в близост до Централна гара. Вчера обаче 
той научил, че всъщност пенсионерите били отказали новото помещение
поради това точката отпаднала от дневния ред на сесията на Общинския съвет.
Да, от първи март вече няма да ползваме това помещение, ние знаехме това и не сме изненадани, каза за „Утро“ председателката на пенсионерския клуб Бонка Алтънова. По принцип клубът бил съгласен да се премести на новото място до гарата, но заявление за това трябвало да подаде лидерката на русенската структура на Обединения съюз на пенсионерите в България Петинка Митева. А тя отказвала. Като убеждавала пенсионерите: „Там ще си стоите! То си е наше място!“. Вчера Петинка Митева не бе открита за коментар.
Не ми се иска да вярвам, че подобно заинатяване има място в тази ситуация, каза Николай Нанов. Той се надява на здрав разум и уважение към институциите и изрядните документи, за да не се налага да се предприемат драстични и, в крайна сметка, никому не нужни действия. И добави: „Сигурен съм в цивилизационната развръзка на този внезапно възникнал от нищото проблем“.