12 вида риби обитават най-големия сладководен аквариум, който се намира в русенския Екомузей. Днес ще се състои официалното представяне на интериора на аквариумните резервоари. В тях посетителите могат да видят рибното разнообразие на река Дунав и на вливащите се в нея реки.
Общият обем на аквариума е 65 тона вода. Разделен е на 6 отделни резервоара, всеки с вместимост от 5 до 8 тона. Гостите в Екомузея не просто ще разгледат рибите, но ще ги видят в напълно естествена за тях  среда, силно наподобяваща речното дъно. В два от резервоарите се вижда потънала рибарска лодка, а руската есетра и чигата, които са взети за музея от развъдници, размахват перки покрай останки от римска сграда с артефакти от римско време - вижда се римска крепостна стена, амфори и мраморна глава от статуя.
Общо в аквариума живеят 12 вида риби - есетра, сом, скобар, морунаш, див шаран, червеноперка, бабушка, платика и каракуда. Интерес представляват 10 бели риби, които са настанени в резервоар, който напомня дъното на река Дунав с множество преплетени коренища.
Друго изключително интригуващо място в Екомузея е терариумът, който пресъздава блатна екосистема с водна площ и естествени растения, характерни за влажните зони. Обитатели на терариума сега са червенобузи костенурки - те не са типични за нашите географски ширини, но са предоставени за отглеждане в музея от хора, които не искат или нямат възможност да се грижат вече за тях като домашни любимци, обясняват музейни специалисти. По принцип червенобузите костенурки са южноамериканки, затова и за самите тях, и за българската природа не е добро решение те да бъдат пускани на свобода. Всеки, който има червенобуза костенурка и няма възможност да я отглежда повече, може да я остави при нас, предлагат от музея. И добавят: „А който желае, може да осинови такова животинче“.