Легендата на австралийския тенис Лейтън Хюит отложи края на професионалната си кариера с поне два дни, след като победи сънародника си Джеймс Дъкуърт със 7-6(5), 6-2, 6-4 в мач от първия кръг на Аустрелиън Оупън. За двукратния победител в турнири от Големия шлем и бивш номер 1 в света това е последен турнир в кариерата му.
Хюит обаче не позволи на емоциите и нервите да се отразят на представянето му и той успя да запише чист успех на 11 години по-младия си опонент. В първия сет двамата си размениха по един пробив, преди да стигна до тайбрек, в който опита на Лейтън си каза думата. Във втората част 34-годишният тенисист постигна два пробива, за да поведе с 2-0, а в третия сет Дъкуърт дръпна с пробив, но Хюит успя да обърне и да затвори мача след 2 часа и 23 минути. Във втори кръг той ще се изправи срещу световния номер 8 Давид Ферер.
За втория кръг се класира и сърбинът Виктор Троицки, който само преди 3 дни победи Григор Димитров на финала на турнира в Сидни. На Троицки му се наложи да прави обрат от 0-2 срещу опитния испанец Даниел Муньос Де Ла Нава, за да стигне до крайното 4-6, 4-6, 6-1, 7-6(4), 6-3. Следващият съперник на сърбина ще бъде Тим Смичек от САЩ.