С близо хиляда души са се увеличили читателите на регионална библиотека „Любен Каравелов“ само за миналата година, съобщи директорката на РБ Теодора Евтимова. Сега те наброяват 8083 човека, уточни тя и припомни, че регистрацията и плащането на годишните такси от миналата година важи от дата до дата, а не за календарна година. 
Много се радвам, че вече сме станали притегателен център не само за традиционните почитатели на печатното слово, но и за хора, които намират при нас възможност да си набавят интернет информация, за деца, които откриват при нас знания, но и развлечения, а също и за русенци с различни интереси - медицина, финанси, изкуство и прочие, каза Евтимова. Тя отбеляза безспорния успех - третата поредна титла за Русе „Най-четящ град“, която библиотеката спечели в националната надпревара, като увери, че през 2016-а РБ си поставя задачата да отбележи нов успех в тази сфера. Всичко това ни промага да се утвърдим като водещ културен институт от регионално и национално значение, но заедно с това създаваме нови партньорства и реализираме проекти, които правят живота при нас колоритен и интензивен, каза директорката. 
През миналата година фондът на библиотека „Любен Каравелов“ наброява 690 816 библиотечни единици -  книги, графични и нотни издания, CD, DVD и други електронни носители на информация. Само през 2015 г. РБ се е сдобила с нови 13 102, библиотечни документа, което е с 1486 повече от 2014 г. 
И все пак, книгите си остават традиционно най-търсени в библиотеката. Сред писателите, които се радват на най-голям интерес от страна на русенци, са авторите на дамски романи и на криминални четива като Даниел Стийл, Нора Робъртс, Сандра Браун, Джефри Арчър, Джон Гришам, Дейвид Балдачи, Стивън Кинг, Елизабет Адлър. На голям интерес се радват творбите на българските класици Иван Вазов и Елин Пелин, а в Детския отдел фаворит си остава „родителката“ на Пипи Дългото чорапче и Емил от Льонеберя Астрид Линдгрен.
Теодора Евтимова открои и най-търсените от читателите заглавия. Това са „Хрониките на Клифтън“ на Джефри Арчър, „Чарлс стрийт 44“ на Даниел Стийл, „Когато си до мен“ на Джанел Тейлър, „Часът на Пепеляшка“ на Катрин Стоун, „Степени на вина“ на Марша Кларк“. Успоредно с това на голям интерес се радват също и „Крадецът на праскови“ на Емилиян Станев, „Поезия“ на Христо Ботев, „Немили-недраги“ и „Под игото“ на Иван Вазов, „История славяноболгарская“ на Паисий Хилендарски - най-вероятно заемани от ученици, които изучават класическа българска литература в училище.
През годината са организирани  266 събития, като от тях 145 са насочени към детската аудитория, в тях са взели участие 18 966 русенци и гости на града, посочи Теодора Евтимова. И изрази надежда, че и тази година традиционният международен конкурс за екслибрис ще привлече и провокира автори от различни кътчета на планетата. Още повече, че темата на конкурса е „Екс вино - екс либрис“, като темата за виното ще вдъхнови също и научна конференция и конкурс за карикатура.