2 години условно лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок, 1500 лева глоба и 3 години забрана да заема ръководни държавни и обществени длъжности. Това е присъдата, която чу вчера бившият кмет на Ветово д-р Рейхан Хабил. Той ще трябва да плати и 69 771 лева обезщетение на общината за причинени вреди по време на последния му управленски мандат. Общопрактикуващият лекар бе осъден по част от повдигнатите му обвинения, но за някои чу оправдателна присъда. Ден по рано прокуратурата поиска бившият кмет да бъде наказан на 3 години условно с 5 години изпитателен срок и 6 години забрана да заема държавна и обществена длъжност. Наказанието е само на първа инстанция и може да се оспори.
46-годишният Хабил бе признат за виновен от тричленен състав на Русенския окръжен съд, че е сключил неизгодни сделки за общината, като 9 пъти е подписал граждански договори с плевенски бизнесмен, на който е платил 7838 лева. С наемането му като ръководител на проект по САПАРД плевенчанинът трябвало да подпомогне административно общината. Впрочем обвинението бе, че Хабил е сключил 13 договора за 13 769 лева с експерта, който в действителност не свършил никаква работа. Съдът обаче прие, че единствено 9 от тях, подписани между юли 2007 и юли 2008 година, са били неизгодни и вредоносни за Ветово. За това престъпление, с което реално облагодетелствал свой познат, Хабил получи най-тежкото наказание.
Бившият кмет чу виновен и за това, че не контролирал дейностите по ремонта на СОУ „Христо Ботев“ в Глоджево от август 2008 до септември 2009 година. Заради липсата на проверки се стигнало до неправомерно плащане на 61 933 лева. 
Хабил обаче бе оправдан по обвинението, че съзнателно сключил неизгоден договор за топлоизолация на училището, с което е ощетил бюджета с 28 311 лева. Съдът го сметна за невинен и за това, че не е провел прозрачна обществена поръчка за частично преасфалтиране на улиците във Ветово. Обвинението бе, че той е заобиколил закона и провел процедура по избор на фирма, след като реално изпълнителят на ремонта вече бил избран и му била възложена задачата.
Петата поредна присъда на Хабил доведе до групирането й с последните две наказания, които му бяха наложени през последните години. През 2011 и 2012 година бившият кмет чу две условни присъди за това, че прехвърлил неправомерно партидите на 62 души от един пенсионен фонд в друг, без хората изобщо да знаят за това. Така новите и старите му наказания бяха обединени в обща присъда от 2 години условно с 4 години изпитателен срок. Съдът сметна, че най-леката мярка за неотклонение подписка вече е изиграла своята роля, Хабил е присъствал на заседанията и затова я отмени и го пусна без каквато и да е мярка. Това решение обаче може да оспори.