Ако топлото време продължи още десетина дни, има опасност високите температури да подлъжат овошките, а последващи студове да унищожат реколтата. Това заяви за „Утро“ Павел Спасов - член на Управителния съвет на Съюза на дунавските овощари и собственик на градини в Малко Враново и Черешово. 
За този период оптимални за овошките са температури от -10 до 5 градуса, а имаме януари със затопляне над 15 градуса. Може да се получи ранно започване на цъфтежа, след което плодовете да бъдат унижощени от студ и слани обясни Спасов. 
Най-опасно е положението за ранните сортове кайсии, за които всеки цъфтеж преди 30 март се смята за проблемен. Заради силно положителните температури обаче дръвчетата вече излизат от дълбокия си зимен покой.
Специализирано изложение на тема „Овощарството - възможности, бизнес и развитие“, организира тази събота в Канев център Съюзът на дунавските овощари. На него хората от бранша ще могат да получат ценна информация и да се запознаят на място с различни техники за производство на посадъчен материал, използвани препарати за растителна защита, машини и оборудване за овощарство, включително и за капково напояване и др. Същия ден ще се проведе и отчетно събрание на браншовата организация.
Съюзът на дунавските овощари бе регистриран през февруари 2015 година. Към момента в него членуват около 200 производители от областите Русе, Силистра, Разград, Шумен, Търговище и Велико Търново, като броят им постоянно се увеличава. Площта на насажденията, които стопанисват, е около 15 000 декара. 
През миналата година сдружението направи пробив в трудовото законодателство, като по негова инициатива бяха регламентирани еднодневните трудови договори, използвани по време на кампаниите по прибиране на реколтата. Според Спасов целта за миналата година от минимум 60 000 договора е надмината и в цялата страна са регистрирани 80 000. Използването им в Русенско обаче не е било толкова широко, тъй като бяха въведени сравнително късно, след като реколтата от череши, кайсии и праскови вече беше прибрана.