Виктория ИВАНОВА
Да се увеличи броят на учениците, които пътуват безплатно и да се въведат облекчения за пенсионерите, ползващи градския транспорт, предлага общинският съветник от АБВ Венцислав Великов, който е внесъл проект за изменение на съответната наредба. 
В момента безплатно пътуват учениците до 16 години от кварталите в града и селата в общината, в които са закрити основните училища, както и учениците от помощните училища на територията на града. Великов предлага безплатно да пътуват всички ученици до 19 години от кварталите в града и кметствата в общината като мярка за облекчаване на отглеждането на деца и респективно срещу демографската криза. 
Другото му предложение се отнася за пенсионерите. В момента общината заплаща по 10,30 лева на карта за градския транспорт за пенсионерите, като от АБВ предлагат общината да заплаща 75% от стойността на картата за пенсионери, чиито доходи са до размера на минималната работна заплата. Картата е на стойност 23 лева, като в момента общината поема около 50%, посочи Великов и допълни, че ако предложението се приеме, общината ще заплаща за карта 17,25 лева. За пенсионерите, които получават над минималната работна заплата, се предлага общината да заплаща 20% от стойността на картата. Същите са и предложенията на АБВ за пенсионерите, които ползват междуселищните линии на градския транспорт. Според сегашната наредба общината заплаща по 2 лева на карта. 
„Ако предложението бъде прието, общината ще даде една сигурност и ще гарантира свободното придвижване на засегнатите от недоимъка граждани“, коментира Великов.