От вчера в Художествената галерия са подредени творби на художници, от рождението на които през 2016-а се навършват кръгли или юбилейни годишнини. До 15 февруари русенци могат да видят 40 живописни, графични и скулптурни произведения на български и чуждестранни автори, подбрани от фонда на РХГ. Сред майсторите в българското изобразително изкуство се открояват имената на Давид Перец, Веселин Стайков, Димитър Крачков, Атанас Пацев. В експозицията има платна на емблематичните за по-ново време Румен Гашаров,  Иваничка Панева, Десислава Минчева, Петър Петров, Стоян Цанев, Иван Нинов, както и произведения на по-младите Любен Генов и Бранко Николов. 
С „Лудият крал“, вариация на емблематичната за Корнелиу Баба тема, галерията отбелязва 110-годишнината от рождението на големия художник. Творчеството му оставя диря в историята не само на румънското, но и на европейското изкуство, като оказва влияние върху много български художници. 
В изложбата „Художници юбиляри 2016“ са представени творби и на русенците Марчо Киров, Кирил Станчев, Георги Радулов, Златка Стойкова, Виргиния Пенчева, Мая Кубратова, Върбан Христов, Цончо Велков, Димитър Стерев.